Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инвалидни колички и затворнически номера по дрехите пред социалното министерство

Бисер Петков изрази недоумение от протеста на хората с увреждания

| обновено на 09.05.19 в 18:27
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков изрази недоумение от факта, че хора в инвалидни колички от Центъра за независим живот протестират пред министерството срещу Закона за личната помощ и методиката за индивидуалната оценка. Петков припомни, че законът, приет от парламента, не е внесен от министерството и правителството.

„Ние имахме друга визия за развитието на услугите в домашна среда, която сме изразявали, споделяли, включително и с колегите от Центъра за независим живот. Имаме приет закон единодушно от народното събрание в края на миналата година с аплодисменти, с подкрепата на други организации на хората с увреждания“, каза той.

Петков обяви, че поправки в закона са възможни в средата на следващата година, когато ще се направи оценка за въздействие.

По-рано днес хора в инвалидни колички се събраха на протест пред социалното министерство. Недоволството им е насочено срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности, която определя и полагащите им се часове лична помощ и ги обрича на изолация. Протестиращите, организирани от Центъра за независим живот, залепиха по дрехите си затворнически номера.

„По методиката на МТСП на мен ми се полагат 32 часа на месец. Не мога да стана по никакъв начин, един бордюр не мога да преодолея. Това значи, че аз с тези 32 часа на месец ще имам асистент по един час на ден. Първо, аз не мога да си намеря асистент - за 110 лева никой няма да дойде“.

„109 часа, разпределено на 21-22 работни дни, можете да си представите - пет дни седмично целия месец, а през другото време какво правим. Аз нито от леглото мога да стана сама, нито мога да се облека, като бебе ме хващат и ме слагат в количката“.

До първи септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която държавата ще плаща по 3,5 лева на час.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 21.02.20 в 07:03