Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гергана Паси: Европа е сбор от държави, които не се чуват една друга

Гергана Паси
Снимка: Ани Петрова

„Европа днес е много различна отпреди години. Част от важните приоритети за България обаче са същите като през 2005 – 2007 година, в началото на членството ни в ЕС – като присъединяването ни към Шенген например“. Това коментира пред БНР Гергана Паси, президент на "ПанЕвропа България", бивш министър по европейските въпроси, в деня, в който лидерите на страните от Европейския съюз са в румънския град Сибиу, за да обсъдят стратегическия дневен ред за следващите пет години и да приемат декларация с десетте най-важни ангажименти за развитието на ЕС за този период.

Според Паси проблемът с неприемането ни в Шенген е свързан с миграционната криза – „може би най-голямата, с която съвременна Европа се е сблъсквала“.

„Ние се справяме с този проблем, но популистките правителства в ключови европейски държави като Италия, Унгария, използват миграционната тема, която създава несигурността в съвременна Европа. Европа е сбор от народи, държави, които не се чуват една друга. Мини вариант на това нечуване видяхме в Брекзит“, каза още Гергана Паси в предаването „12+3“.

„Виждаме все повече Европа в голяма степен разделена – между Запада и Изтока. Големият въпрос е доколко различните национални интереси могат да се срещнат и да образуват едно смислено бъдещо европейско правителство, което да ни дава увереност на нас като европейски граждани, че бди над нашите интереси“.

Според Гергана Паси трудният период ще продължи и след изборите за Европейски парламент.

„Утрешният ЕП няма да е разделен по оста ляво – дясно, а по оста – про Европа и анти Европа. Ще видим много по-широка европейска коалиция вътре в ЕП и може да се окаже, че тя ще легитимира антиевропейските партии като единствена опозиция“.

Интервюто с Гергана Паси можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от