Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство намали прогнозите за данъчните приходи, очаква дефицит от 10,5 млрд. евро

Олаф Шолц, финансов министър на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство е намалило прогнозите си за данъчните приходи с оглед на по-слабия икономически растеж, съобщи в четвъртък финансовото министерство, цитирано от Ройтерс. По този начин властите в Берлин ще ограничат възможностите си за допълнителни фискални мерки за противодействие на евентуално по-нататъшно забавянето на водещата европейска икономика.

В рамките на периода от 2019-а до 2023-а година се очакват на всички държавни нива по-малко приходи в държавната хазна в размер на 124,3 млрд. евро, отколкото бяха правителствените прогнози през миналия ноември, показва документ за средносрочната данъчна оценка, публикуван от Министерството на финансите.

Федералното правителство ще разполага с около 70,6 млрд. евро по-малко в сравнение с предишната прогноза на управляващите в Берлин, се посочва в същия документ.

По-слабите перспективи пред икономическия растеж бяха взети отчасти под внимание от финансовия министър Олаф Шолц при представянето през март на проектобюджетната средносрочна рамка.

Това означава, че бюджетът на Германия е изправен пред дефицит от 10,5 млрд. евро, съобщи финансовото министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна