Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубата на партийната машина ДПС = политическа загуба за Пеевски изобщо, посочи тя

Полина Паунова: Разместеният център на властта в ДПС е проблем за Борисов

Пеевски може вече да не му осигурява комфорт, но може да му осигури жесток дискомфорт, смята журналистът

| Интервю
Полина Паунова
Снимка: БТА

"Хората около Пеевски нямат особен ход. Доган се позова на неформалната си власт, която за никого не е новина, че притежава. Но дали Пеевски може оттук нататък да има самостоятелна политическа битност? Това ми се струва централният въпрос."

Това каза в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова.

С мистични изказвания се намеква, че може да се направи отделна партия, посочи тя.

"Делян Пеевски не е сред любимите политици на никой друг, освен на прокуратурата в България. Ако той излезе от ДПС, което е машина за избори, ако няма този апарат зад себе си, не съм сигурна доколко Пеевски би успял, с какъвто и финансов ресурс да разполага. Загубата на политическа легитимност на партийната машина означава категорична политическа загуба изобщо. Затова  Пеевски и останалите край него не бързат с напускането, защото не им е изгодно."

Ние не знаем с какво и кого държи Пеевски, заяви още журналистът, визирайки изречението, отправено от Пеевски към Доган в писмено изявление, че много добре се познават. По думите ѝ, това би могло да се разчете и като изнудване.

Журналистът изрази мнение, че е налице "цялостен опит за взрив на всичко".

"Единственият, който отсъства от този разговор на крилото на Пеевски, единствените ненамесени, са ГЕРБ. Знаем способностите на Борисов като политик. Той се измъква от всякакви ситуации досега. Но в момента изглежда доста неубедителен. Борисов прегърна идеята за обединение с Пеевски, само да не е скрепено на хартия. ГЕРБ през цялото време се опитваха да направят по-приемлива тази симбиоза с ДПС. Сега, когато очевидно центърът на властта в ДПС е разместен, това за Борисов е проблем."

Делян Пеевски   Снимка: БТА

Полина Паунова направи връзка между написаното от Доган за влияние на Пеевски върху прокуратурата и събитията, които са се разминали на Борисов.

"Почваме да се питаме – щом Пеевски ползва тази прокуратура, дали не пази Борисов и дали Борисов не е зависим от Пеевски. Ти като си зависим веднъж, и да е различна ситуацията, все така си зависим. Той (Пеевски – бел. ред.) може да не му осигурява вече комфорт, но може да му осигури жесток дискомфорт."

Ахмед Доган кога разбра, че прокуратурата се ползва за политически цели, попита още тя.

По темата "Магнитски" въпросите към ДПС са изключително много, а конкретиката е съществена, за да може хората да си направят извода дали става дума за интрижка или за договорка, заяви Паунова.

"Прокуратурата си каза – всичко му е наред на Пеевски", припомни тя.

Ако Конституционният съд върне поправките в Конституцията, проблемите стават на ниво базисна справедливост, коментира Полина Паунова в предаването "Политически НЕкоректно".

Ако допуснем, че Пеевски може да влияе на КС, това е също толкова проблематично, колкото е проблематично, че може да влияе върху главния прокурор, изтъкна Паунова във връзка с опасенията за упражняван натиск върху Конституционния съд, изказани от бившия правосъден министър Атанас Славов.

Запитана за размахването на етническа карта, Паунова отбеляза, че всеки път, когато има дори неформално напрежение около ДПС, започват анализи на "любезни анализатори" и партийци, че проблем с етническото напрежение няма.

"Всеки път, когато някой се почувства застрашен, имайки общо с ДПС, той вади тази етническа карта. Този аргумент тези хора искат да го вземем на въоръжение и да циклим върху него."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна