Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

От четвърт век се редуват президенти, които ерозират позициите на САЩ, смята политологът"

| Интервю
Огнян Минчев
Снимка: БТА

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло. Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза.

Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, свързани с възрастта и здравословното състояние. Редица други лидери бяха по-тихи и незабележими, отколкото в съвсем скорошен предходен период", отчита той относно представянето на основите западни лидери на юбилейния форум на НАТО.

Италианският премиер Джорджа Мелони, независимо дали я счетат за популистки и лидер или не, се оказа премиер, лидер, който категорично прие ангажиментите на своята страна и за всички каузи на западния свят приносът на Мелони е по-скоро положителен, заяви доц. Минчев.

Според него Орбан "дори не е троянски кон" на Русия и Китай в ЕС и НАТО, а "открит представител на руския имперски интерес"  и на източното взаимодействие между Москва и Пекин. По думите му, "Орбан е специфичен казус".

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа, отбеляза още политологът.

Джо Байдън  Снимка: БТА

Относно натиска към Джо Байдън да се откаже от участие в президентските избори през ноември Огнян Минчев коментира, че в Демократическата партия се обединяват около тезата той да отстъпи. Същевременно с това обаче биха започнали проблеми около новата номинация на демократите, допълни той.

"Имиджът на САЩ и поради този проблем, и поради дълбоките вътрешнополитически разделения и поляризация, непрекъснато олеква, намалява. От почти четвърт век в САЩ се редуват президенти, които непрекъснато със своята политика ерозират позициите на САЩ като лидер на западния свят", подчерта Минчев в предаването "Събота 150".

По темата за Украйна политологът не е краен песимист относно шансовете на Киев да постигне "значителна част от своите цели".

Членство на Украйна в НАТО би могло да се използва като пропаганден инструмент за натиск върху противника, но това е свързано и с опасения за директно включване на НАТО във войната, обясни доц. Огнян Минчев.

"В една война, особено в тази въпросите са много повече от очевидните тенденции и отговорите."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна