Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Наложените на Китай мита ще направят Съединените щати по-силни, не е нужно да бързаме с преговорите

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в петък, че наложените високи мита върху вноса на китайски стоки ще направят Съединените щати по-силни и че Китай не трябва да предоговаря търговската сделка в последния възможен момент. Той също така обвини администрацията на бившия вицепрезидент Джо Байдън, че е разрешила на Пекин да се измъкне безнаказано.

"Тарифите ще направят нашата страна много по-силна, а не по-слаба. Просто изчакайте и гледайте! В същото време Китай не трябва да предоговаря сделката със САЩ в последната минута. Това не е администрацията на Обама, или администрацията на Джон Байдън, която позволи на Китай да се измъкне безнаказан!", написа Тръмп в Туитър.

Посланието идва часове, след като Вашингтон официално увеличи тарифите на китайските стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%.

В последствие президентът на Съединените щати отправи серия послания през Туитър, заявявайки, че тарифите, наложени върху стоки, идващи от Китай, ще направят САЩ по-богати, отколкото "дори една феноменална търговска сделка". Той все пак посочи, че преговорите с Пекин ще продължат и че "няма необходимост да се бърза", тъй като тарифите вече са факт. Освен това той добави, че Вашингтон започва процес по въвеждане на наказателни мерки и по отношение на останалия китайски внос на стойност 325 млрд. долара.

"Преговорите с Китай продължават в много благоприятна среда - няма абсолютно никаква нужда да бързаме - тъй като сега в САЩ ще се плащат тарифи от 25% за китайски стоки на обща стойност от 250 млрд. долара. Масивните по размер плащания ще отиват директно в хазната...Започна и процес по въвеждането на допълнителни мита от 25% върху останалия внос на китайски стоки за 325 млрд. долара", написа Тръмп в Туитър и допълни: "Тарифите ще донесат далеч по-голямо благосъстояние за нашата страна, отколкото дори една феноменална сделка. Нашите земеделски стопани ще се справят по-добре, по-бързо, а гладуващите нации вече могат да бъдат подпомогнати".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна