Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диляна Дойчинова: Всеки извървява Ел Камино с различна мотивация

4
Снимка: Личен архив

С Диляна Дойчинова тръгваме в радиовариант по пътя Ел Камино в северна Испания, по който за първи път са вървели преди повече от хиляда години, когато поклонници от цяла Европа тръгват към Сантяго де Компостела, в търсене на чудеса и за да отдадат почит към апостол Яков.

В Испания има неписано правило всички местни хора да помагат на поклонниците по пътя Ел Камино, наричани пилигрими.

Много хора извървяват пътя с различна мотивация, споделя Диляна Дойчинова:

"Някои от тях по религиозни причини, много млади хора го правят, защото имат възможност, с един не голям бюджет, да видят много интересни и красиви места, други го правят за да поддържат спортна форма."

Това е третото по святост място за християнския свят, след Ерусалим и Рим.

Диляна Дойчинова извървява пеша 575 от 799-те километра. Целта й била на 40-тия й рожден ден да влезе в Сантяго де Компостела.

В Корея хората, които са преминали Ел Камино ползват привилегия при наемане на работа, разказва още тя. "Смята се, че след като си извървял този път и си удържал на тези предизвикателства, ти си достатъчно устойчив за да работиш добре в компанията, в която имаш желание да се развиваш."

Всеки върви по пътя Ел Камино с различна мотивация:

"Моята беше също много лична, в памет на човек, когото загубих преди години, на когото много държа. Има тази възможност, човек да посвети пътя си на някого. Аз моя го посветих."

След като извървява пътя на апостол Яков човек се променя, стига да иска да се промени:

"Пътят дава това, от което имаш нужда и това, което търсиш. Човек върви по пътя, така както върви през живота си. Ако той бърза и тича по пътя, така преминава и живота му. Тръгвайки, аз мога да кажа, че събличах дрехи една след друга, напрежение, огорчения, някакви обиди които съм имала за себе си. Бих казала, че като влязох и в Сантяго, се чувствах като преродена."

Интервю с Диляна Дойчинова чуйте в звуковия файл.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия