Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама българи изкачиха връх Канчендзьонга, трети атакува Лхотце

Канчендзьонга


Рано тази сутрин на връх Канчендзьонга (8586 г.) първи е стъпил столичният адвокат Стефан Стефанов. По сателитния телефон той съобщи за БНР, че се намира в Лагер 4, след като е изкачил върха за по-малко от 12 часа от последния височинен лагер. Втора след него е била мексиканката Виридиния Алварез. Самият Стефанов, който е бивш джудист, казва за себе си, че не е алпинист и няма амбиции да бъде такъв, изкачва върховете (миналата година стъпи на Еверест) с помощта на шерпи и допълнителен кислород.


Атанас Скатов

С друга група на върха се е изкачил и Атанас Скатов, потвърдиха за БНР от фирмата-организатор на експедицията. Така сливналията има в актива си вече 7 осемхилядника и до завършване на "Хималайската корона“ (14-те най-високи върха на планетата), което е негова цел, остават още 7 върха. До момента е бил на Еверест (два пъти - от юг и от север), Макалу, Манаслу, Анапурна, Лхотце, Чо Ою, а вече и на Канчендзьонга. От екипа му съобщават, че Скатов е боледувал няколко пъти по време на аклиматизацията си.


Стефан Стефанов

Колкото до самия връх Канчендзьонга, той е най-източно разположеният осемхилядник и е трети по височина, след Еверест и К2, намира се в Хималаите. Първият българин, стъпил на него, е Боян Петров, през 2014 г.

Междувременно, Иван Томов, двама чужденци и един шерп са потеглили тази сутрин от Лагер 3 към Лагер 4 на Лхотце (8516 м) в Хималаите. Идната нощ те ще атакуват върха, потвърди за БНР човек от групата, който се е върнал в Базов лагер за почивка. Бурни ветрове разрушиха преди седмица Лагер 2 и Лагер 3, а част от екипировката на Томов беше унищожена, което наложи той да вземе назаем. 

Иван Томов

Преди атаката той съобщи пред БНР, че тръгва с неизлекувана кашлица, но ще рискува и ще направи опит. 
През юни 2013 г. Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато въоръжени бойци избиха 10 алпинисти и един шерп. Година по-късно изкачи Броуд пик (8047 м), а през 2017 г. и Манаслу (8163 м).
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020