Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Маринов: Това трябва да е поука, спирачка и санкция за цялата политическа класа

За банковите сметки и офшорките - защо сега се търси информация

Адв. Николай Хаджигенов: Това е поредната „пунта мара“

Снимка: БГНЕС, архив

„Дори да не е лично уязвим в буквалния, в криминалния смисъл, министър-председателят, който фактически еднолично управлява държавата в последните почти 10 години, носи цялата друга – политическа и морална отговорност за всичко, което се е случвало и продължава да се случва. Той не може да „разруши Картаген“ и да построи до разрушенията една нова столица на своето господство“. Това коментира пред БНР политологът проф. Александър Маринов – член на Стратегическия съвет за развитие на президента.

„Надявам се това да не е просто краят на един политик и една партия, които са символизирали тези неща през последните години, а да е обеца на ухото на всички останали“, каза той в предаването „Нещо повече“.

По думите му има две хипотези на поисканата от главния прокурор информация от ДАНС за банковите сметки и офшорките на лицата на висши публични длъжности:

„Едната е, че това е съвършено съзнателно е направено сега, но тя трябва да бъде доказана. Според мен главния прокурор разбира, че не е толкова важно какво говори президентът, а по-важно е какво е отношението, нагласата и нарастващата нетърпимост в обществото. През последните месеци поредицата от скандали, разкрития, избухващи мини, защото не може повече да се прикрива това, което се е правило дълги години – това принуждава всички да се определят. Главният прокурор избира тази линия“.

Проф. Маринов обаче е сигурен, че ако наистина се разровят тези данни, ще излязат много неща не само за управляващите в момента, но и за други – от предишни години. „Това трябва да е поука, спирачка и санкция за цялата политическа класа“, смята той.

Проф. Маринов все пак попита защо главният прокурор не е поискал тази информация по-рано и защо службите и НАП не са я предоставяли по редовния начин, без да им бъде искана.

Според адв. Николай Хаджигенов цялото това нещо е поредната „пунта мара“ и е типично в стила на Сотир Цацаров. По думите му всичките ни контролни и законопослушни органи са изцяло корумпирани:

„Нали не забравяме, че всичките тези органи и органчета имат по една тераса по 300 квадрата или нещо близко до това. Тях никой не ги проверява имат ли доходите да си купят това нещо. Очевидно са налице и куп други престъпления“.

„Цацаров е най-яростният крепител на политическото статукво във възможно най-грозния и лош смисъл на думата“, изказа мнение адв. Хаджигенов и добави: „Той пази статуквото и дава възможност на политиците да крадат колкото могат. Ако той вършеше една хилядна част от това, което трябва да върши, щяхме да имаме безброй много нашенски политици, управляващи - и не само - в затвора“.

Адвокатът описа мандата на главния прокурор като „провал“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна