Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Основните проблеми в енергетиката са заради грешни политики в миналото

Снимка: БГНЕС

Основните ни проблеми в енергетиката са формирани на базата на грешни и неустойчиви политически решения в миналото. Трябва да си вземем урок. Това коментира пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен минен форум. Иванов смята, че проблемът с въглищните централи се задълбочава. Това видимо рефлектира върху цените на тока, а от там и в цената на всички стоки: 

"Въглищните централи са сериозен проблем, който се задълбочава. Сигналите от ЕК не са в полза на използването на въглища в дългосрочен период. В нашия регион – Гърция, Румъния и Унгария – има трайно повишение на електроенергията. Този преход, който е политически зададен, към безвъглеродна, нисковъглеродна енергетика, той струва пари. Въпросът е как всяка страна прехвърля тежестите. Повечето страни, които имат подобни проблеми, работят за създаване на перспектива за своите централи. В Полша например работят с ЕК за ясни срокове, но за постепенно намаляване или по-далечни срокове. Ние стоим малко встрани и не правим нищо подобно".

Според Антон Иванов временните решения устойчиво водят до увеличаването на дълговете в енергетиката. Те вече преминават над 5 милиарда – проблемът в енергетиката превиши проблема с КТБ, да речем, ако го сравним. Предстои този проблем да излезе на повърхността. Няма начин проблемът да изчезне. 

По отношение на спора между държавните производители и големите консуматори, Иванов изрази становище: "За съжаление този спор се води точно в ситуация, когато беше обявено и планирано, че вървим към либерализация на пазара на електроенергия. Но това, което се вижда, че свободният пазар се свива, увеличава се делът на регулирания пазар, а държавните производители са поставени в ситуация да избират или да произвеждат на цена под себестойност, или да не произвеждат, което пък рефлектира в повишаване на цените на свободния пазар. Т.е. виждаме, че няма печеливша позиция".

Запитан защо не работят частните ТЕЦ-ове, Иванов отговори: "Те работят от гледна точка на техните лицензионни ограничения. Държавните централи могат да бъдат заставени, а частни не могат да бъдат заставени да продават под себестойност".

На голяма енергийна конференция днес, организирана от Българския енергиен и минен форум, ще бъдат поставени спорните проблеми на енергийния пазар у нас. Поканени са министър Теменужка Петкова, Иван Костов, както и директорът на несъществуващия още хъб "Балкан".

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна