Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жън Чжънфей: Американското правителство подценява способностите на "Хуавей"

"Хуавей" вече обсъжда с "Гугъл" как да преодолеят американския "черен списък" с чуждестранни компании

Жън Джънфей, основател и главен изпълнителен директор на "Хуавей"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Временното облекчаване на търговските ограничения, наложени на "Хуавей Текнолъджис" от страна на Съединените щати, има малко значение за компанията, тъй като китайската фирма се е подготвила, заяви основателят на "Хуавей" - Жън Чжънфей. Вчера американската корпорация „Google“ съобщи, че спира бизнес сътрудничеството с китайския технологичен гигант, след като компанията беше включена в „черния списък“ на американското правителство.

Главният изпълнителен директор Жън Чжънфей обяви, че 5G технологията на "Хуавей" няма да бъде засегната и прогнозира, че никой друг няма да може да настигне компанията в тази област през следващите 2-3 години, като добави, че американското правителство подценява способностите им. Миналата седмица американското министерство на търговията постави "Хуавей" в черен списък, тъй като Вашингтон подозира, че под диктата на китайските власти технологичната компания шпионира клиентите си. Заради това решение вчера Google обяви, че спира част от бизнес отношенията си с "Хуавей", включително съвместната работа по Android, както и осигуряването на техническа поддръжка. Това означава, че новите устройства, които работят с Андроид, ще загубят достъп до популярни услуги, включително "Гугъл плей стор", "Джи мейл" и "Ю Тюб".

"В процеса на отразяването, медиите трябва да разберат, че американските компании и “Хуавей“ споделят една и съща съдба, всички сме подчинени на пазара. Някои от по-периферните ни продукти може да бъдат засегнати, но те в даден момент ще излязат от употреба. В най-напредналите области обаче няма да има последствия. Става дума най-вече за 5G мрежата, която със сигурност няма да пострада, дори сме две-три години пред останалите“, каза Чжънфей. 

Жън Чжънфей също така посочи, че "Хуавей" и "Гугъл" вече са започнали да обсъждат как да преодолеят американския "черен списък" от компании, в който през миналата седмица беше включен и китайския технологичен гигант.

Говорейки пред китайски медии, основателят на "Хуавей", отбеляза, че "Гугъл" е "силно отговорен" бизнес и че неговата компания води преговори с производителя на операционната система "Андроид" (Android), за възможно "създаване на план за реакция" относно мерките, предприетите от Министерството на търговията на САЩ.

Междувременно американското правителство каза, че временно ще облекчи ограниченията срещу "Хуавей" за да намали неудобството на клиентите им. Търговското министерство ще позволи на "Хуавей Текнолъджис" да купува американски стоки, за да поддържа съществуващите мрежи и да осигурява софтуерни актуализации на произведените досега телефони.

От своя страна вицепрезидентът на "Хуавей" Катрин Чейн заяви в интервю за италианския вестник "Куриера дела сера", че китайският телекомуникационен гигант е уверен, че Европа ще решава независимо от САЩ и няма да налага забрана на компанията. "Не мислим, че това може да се случи в Европа ... вярвам, че те ще вземат решенията си самостоятелно", посочи г-жа Чен.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени