Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП се събира да реши какво ще прави след загубата на евровота

| обновено на 28.05.19 в 11:42

Националният съвет на БСП се събира, за да направи анализ на представянето си на изборите за Европейски парламент, както и да изработи правила за избор на нов председател на партията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова ще предложи три варианта за действие. Очаква се да стане ясно и дали ще има конгрес на партията.

Корнелия Нинова ще се яви на пръв тест пред партията си. На закрито заседание на широкото ръководство  на Националния съвет тя ще поиска подкрепа за предложените от нея предсрочни избори в БСП, които, според вътрешната опозиция, са нарушение на партиен устав. Нинова предлага да започне предсрочна отчетно-изборна кампания в партията, по време на която в рамките на един месец да се сменят или преизберат ръководствата на областните и общинските структури. До този момент председателят се избираше от конгреса.

През 2017 година обаче именно Нинова предложи промени в устава – готови правила за провеждането на такъв вътрешно-партиен вот няма. Именно с този мотив лидерът на социалистите не подава оставка до този момент. Тя обясни, че първо ще изчака изготвянето на правилата, след което ще се оттегли, за да се яви на равни начала с останалите. Сред предложенията е до два месеца да се изработят правила за предсрочен вот на председателя в БСП, който по новия устав е пряк и се прави от всички членове на партията. На днешния пленум БСП ще решава също дали партията ще се върне в парламента.

Нинова ще потърси своеобразен вот на доверие от съпартийците си:

"За пръв път ще проведем и избор на председател и нов устав, т.е. ще гласуват всички членове на партията. Предстои ни, ако Националният съвет одобри това предложение, да изготвим правила за избора, начин на правене на кампанията на кандидатите за председател, срок и време, в което да се проведе, но аз вярвам, че до месец-два ще приключим с тази процедура".

Членът на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов оцени като „доста изненадващо“ изявлението на лидера Корнелия Нинова в ефира на предаването "12+3" по "Хоризонт":

„Намерението за това прибързано заседание на Националния съвет не е съвсем издържано, тъй като все още не са ясни окончателните резултати“.

Според Мерджанов се търси бърз начин „да бъде минимизирана персоналната политическа отговорност на Корнелия Нинова, което няма да бъде спасение“. Лидерът на БСП пък се стреми към преизбирането.

Намерението за пряк избор на председателя пък влизало „в остър дисонанс с приетия устав на партията“, а такъв избор би създал „ново напрежение в структурите“ преди местните избори.

Мерджанов коментира, че партията е допуснала „тактически грешки“ преди вота, сред които ранната мобилизация на структурите и разминаването с потенциални коалиционни партньори и нареждането на самата листа, което е довело до масово използване на преференциалния вот.

Заседанието започва в 14 часа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна