Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще тръгне ли ГЕРБ по нов път, след оставката на Цветанов?

Това е големият въпрос пред партията, която спечели вота

Снимка: БГНЕС

Разговор с политолога Страхил Делийски в програма "Точно днес" за горещите новини от политическите централи след евровота.

Цветан Цветанов напусна постовете в ГЕРБ, и как БСП ще отиграе смяната на лидера преди есенните избори. 

Страхил Делийски коментира ареста на кмета на район Северен: Знаците ще се появят малко по-късно, но това което се случва индикира за дълбок проблем в местната власт, и то не само в Пловдив. Има срастване между корпоративно-клиентелистки мрежи и местна власт, нещо характерно за модела на местно самоуправление в цялата страна. Ще видим дали действията на специализираните органи ще бъдат част от мащабен подход към решаване на проблема, или ще останат в полето на селективността. Тези акции е добре да станат системни, защото в противен случай обществото ще остане с впечатление, че тези органи се използват за разчистване на терена от едни за други хора.

За ГЕРБ и новите депутати, оставката на Цветан Цветанов: Ако погледнем резултатите на ГЕРБ, то се вижда, че партията се свива електорално и то именно до тези корпоративно-клиентелистки мрежи. Цветанов свърши това, което трябваше да свърши, успокои на терен ситуацията и изигра своята роля, но натам той тежи на ГЕРБ. 

За БСП: На фона на слабата електорална активност те успяха да мобилизират твърдите ядра от около 450 000 души, но не успяха да отворят по-широка периферия. Това, което се случва с оставката на Корнелия Нинова е част от продължил доста време процес на вътрешна конфликтност в рамките на БСП. Той няма да спре, дори прогнозирам, че влизайки в режим на вътрешнопартийни избори ще задълбочи конфликтите в партията. Мините там са толкова много и сериозни, че няма как да не изгърмят. 

За ДСП: По повод на изказването на Делян Пеевски за диференцирана ставка за хляба смятам, че тази подозрителна активност на Пеевски има опасност да дискредитира тази идея. Това вече сме го гледали, когато стане дума за политиката по доходи.

ВМРО и Андрей Слабаков, евродепутат: Той ще трябва да се учи на политика и ще му трябва време, за да преодолее бариери.

Тези избори бяха конструирани за вътрешнопартийна употреба, големите партии разбраха, че подкрепата за тях се свива, заключи Делийски. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени