Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция не обмисля забавяния в закупуването на руските ракети С-400

Руските зенитни комплекси С-400
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви днес в Анкара, че публикуваните в някои медии съобщения, че Турция обмисля отлагане на закупуването на руските ракетни комплекси С-400 не отговарят на истината. Аксой допълни, че закупуването върви според планираното.

Говорителят на турското външно ведомство подчерта, че Анкара поддържапредложението си към Вашингтон смесена работна група да обсъди въпроса за доставките на руските ПВО-комплекси, които според Вашингтон може да засегне участието на Анкара в програмата за самолетите Ф-35 и да навреди на сътрудничеството в рамките на НАТО.

По-рано Блумбърг съобщи, че Турция обмисля разполагането на руските ракети в южните райони на страната, в близост до районите в Източното Средиземноморие, които Турция и Кипър си оспорват и в които се провеждат сондажи за нефт и газ. Други възможни точки за разполагане на системите са край Анкара, пише "Йени Акит".

По-рано тази седмица Кремъл заяви, че доставката на руските ракетни комплекси С-400 за Турция върви по план и дори по-рано от планираните срокове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна