Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Членството в НАТО е важно и за Скопие, и за целия регион

| обновено на 03.06.19 в 19:37
Йенс Столтенберг с домакина Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният политически орган на НАТО - Северноатлантическият Съвет, проведе първото си заседание в Скопие. 

Това потвърждава готовността на Алианса да приеме в редиците си Северна Македония, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг след съвещание с премиера Зоран Заев. 

Основна тема в разговорите е подготовката на Северна Македония за членство в НАТО. Във встъпителните си слова Йенс Столтенберг и Зоран Заев се обявиха за политика на отворените врати.

Столтенберг посочи, че влизането в НАТО означава увеличаване на разходите за отбрана, но и просперитет.

„Членството в НАТО е важно както за Северна Македония, така и за целия регион, както и за Алианса, който работи за това да присъедини 30-ия си член. Всички виждаме ползите за Северна Македония - инвестициите в страната са се увеличили трикратно за последната година, така че можем да кажем, че сигурността е основата към просперитета“, каза Столтенберг.

„Допринесохме за промяна на политическата динамика в целия регион. Работим да създадем нови Балкани, на XXI век – регион, който ще бъде синоним на мир, развитие и икономически просперитет, регион, в който добросъседските отношения и тясното регионално сътрудничество ще бъдат основен стандарт във всекидневния живот“, посочи от свой страна Заев.

Генералният секретар на алианса пристигна в Скопие вчера следобед. Той участва на тържествен прием, организиран от председателя на парламента Талат Джафери. Там той потвърди, че очаква с нетърпение присъединяването на Северна Македония като 30-ия член на алианса.

Това е първото посещение на Столтенберг и представители на НАТО в Скопие след подписването на протокола за присъединяване през февруари. Очаква се процесът на ратификация да приключи до края на тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна