Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нова демокрация“ с убедителна победа на местните избори в Гърция

| обновено на 03.06.19 в 16:11
Костас Бакояни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След победата на евровота консерваторите в Гърция спечелиха и местните избори. Премиерът Алексис Ципрас призна загубата за управляващата лява партия СИРИЗА, но изрази убеждение, че ще промени резултатите на парламентарния вот през юли.

Кандидатите на дясната опозиционната партия „Нова демокрация“ убедително спечелиха и местния вот. От 13 региона „Нова Демокрация“ спечели 12 областни управители. СИРИЗА изгуби област Атика, която включва гръцката столица.

Новият кмет на Атина е Костас Бакояни с 65% от гласовете.

Изненадата на тези избори е победата на Константинос Зервас в Солун, който беше считан от социолозите за „неубедителна и слаба кандидатура“. Той получи подкрепа от 67% от гласовете.

Патра е с кмет - комунист. На много места спечелиха независими кандидати, подкрепени от няколко партии.

Алексис Ципрас призна загубата на местния вот, но изрази надежда за победа на парламентарните избори през юли.

Според проучванията за сега „Нова демокрация“ запазват преднината от 9% пред СИРИЗА.

Вторият тур на местните избори доказа, че гърците гласуваха предимно за кандидатите на консерваторите. Гърция е разделена на 13 области, а префектите се избират на пряк вот. Така според последните резултати "Нова демокрация" спечели 12 префектури и отстъпи само една - Крит на социалистите. Най-голямата битка беше за област Атика, където се намира Атина. Там живеят 4 милиона гърци или почти половината от населението. СИРИЗА предаде управлението на областта, след като консерваторът Патулис спечели с голяма преднина. Така кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева обобщи резултата от местния вот в Гърция в предаването "12+3" по "Хоризонт".

"Показателни са резултатите за кметския стол в Атина, където Костас Бакояни достигна 67% от вота. Той за първи път участва на тези избори с пълната подкрепа на "Нова демокрация". Бакояни е син на бившата министърка на външните работи Дора Бакояни и е от политическото семейство Мицотакис. Бакояни е млад и успя да убеди жителите на Атина, че неговата програма е най-перспективна". 

"В Солун беше голямата изненада на тези избори. Двамата кандидати, произхождат от консерваторите, но спечели този, за когото социолозите директно още преди изборите наричаха "безперспективан" и "аутсайдер". Константинос Зервас, който участваше като независим, достигна до втория тур с разлика от стотина гласа, а вчера направо "потопи" считания за фаворит. Зервас получи 69% от вота в Солун. Като изключение от тази вълна към консерваторите се счита кметът на Патра - който е комунист", каза тя и допълни:

"На много места спечелиха кметове, които са с независима кандидатура, но подкрепени от няколко партии или от никого. Това са личности с влияние и масова подкрепа в районите, където хората избираха най-подходящия кмет, независимо дали е подкрепен от някоя партия".

На местните избори, както се очакваше, спечелиха консерваторите. СИРИЗА просто представи кандидати, които не се приемат или не се подкрепят от хората. Малко от кандидатите на СИРИЗА достигнаха до втори тур, а вчера бяха победени от консерваторите. "Местният вот повтори резултатите от евровота. Но големият залог са парламентарните избори. Очаква се те да се проведат на 7-и юли. Още не е фиксирана датата.Това ще стане след консултации на премиера Ципрас с президента", каза Пеева.

Партиите още не са съобщили листите с кандидат-депутати. Рано е и за социолозите да правят прогнози, но много от тях са убедени, че в рамките на един месец СИРИЗА е почти невъзможно да обърне политическия климат в своя полза, но би могло при правилна стратегия да намали разликата с консерваторите. Все пак СИРИЗА реално е втора политическа сила в Гърция, въпреки че в рамките на седмица изгуби два вота. Партията на Ципрас зае окончателно политическото пространство център - ляво, като за сега оставя една ниша от 8% за социалистите.

Борбата за парламентарните избори едва сега започва. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени