Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА реши да има ВАР за финалите на Лигата на нациите

Програмата на финалите в Португалия.
Снимка: УЕФА

Системата за Видео асистент рефер (ВАР) ще бъде налична по време на финалите на новия турнир на УЕФА Лигата на нациите, които ще се проведат в Португалия между 5 и 9 юни. Домакините, Швейцария, Холандия и Англия ще си оспорват първия трофей от надпреварата в Порто и Гимараеш, а за първи път ВАР ще бъде използван в турнир на национални отбори под егидата на УЕФА.

Европейската футболна централа отчете като успешна употребата на видео повторенията в мачовете от елиминациите на Шампионската лига и финала на Лига Европа тази пролет и сега системата ще бъде въведена и в решаващите мачове от Лигата на нациите.

Новината бе посрещната позитивно от селекционера на Англия Гарет Саутгейт. "Имахме добър опит с ВАР по време на Световното първенство. Идеята е да се помогне на съдиите, така че мисля, че системата е полезна", коментира Саутгейт. Наставникът на Португалия Фернандо Сантош заяви, че въвеждането на ВАР е "голяма стъпка напред за всички, които обичат футбола и честната игра", докато треньорът на Холандия Роналд Куман подчерта, че е "важно крайното решение да се взима от човек, а не от машина".

Португалия излиза срещу Швейцария в Порто в първия полуфинал от надпреварата на 5 юни, а на следващия ден Холандия и Англия се изправят един срещу друг в Гимараеш. Финалът и мачът за третото място са в неделя, 9 юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна