Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 30-годишнината от репресиите на „Тянанмън“ в Пекин бяха задържани роднини на жертвите

В нощта на 3-ти срещу 4-ти юни 1989 г. китайска армия изпраща танкове срещу протестиращите месеци наред студенти с искания за демократични промени.

В Китай, в навечерието на 30-годишнината от кървавите репресии на площад „Тянанмън“ в Пекин, бяха задържани или поставени под домашен арест активисти и роднини на жертвите от 4-ти юни 1989 г. Тази вечер в Хонконг се очаква многолюдна демонстрация. 

В нощта на 3-ти срещу 4-ти юни 1989 г. китайска армия изпраща танкове срещу протестиращите месеци наред студенти с искания за демократични промени. Кулминацията – масов марш на площад „Тянанмън“.

Правителството обявява военно положение и изпраща военни части. Жертвите са стотици, като официалният им брой все още не е оповестен в Китай, където темата все още е табу.

30 години по-късно властите са поставили под домашен арест активисти и роднини на жертвите, съобщава организацията за защита на човешките права „Human Rights Watch“. Сред тях са и членове на организацията „Майките от Тянанмън“, се казва в съобщение на правозащитниците.

Китайските политици говорят много рядко по темата. За това прави впечатление коментарът на китайския министър на отбраната Вей Фънхъ, който определи действията на властите преди 30 години като „коректни“. И допълни: „Затова Китай е стабилен“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна