Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марта Георгиева: В плана за Борисовата градина е заложено сериозно строителство

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Ще бъде ли позволено строителство според новия подробен устройствен план на Борисовата година в София. Днес предстои първото обществено обсъждане на проекта. Макрорамката за развитие на парка за следващите десетилетия ще бъде представена от неговите автори – арх. Атанас Ковачев с екип архитекти.

Притеснява ме, че в този план е заложено доста сериозно строителство, заяви пред БНР общинският съветник от „Демократи за силна България“ Марта Георгиева.

За нея е изключително странно предложението за музей в парка:

„В един парк се отнемат зелени площи и дървета, за да се направи музей, където да ги гледаме едва ли не на картинка“.

„Има също нови административни сгради. Има строителство, което е скрито под евфемизма „възстановяване на изчезнали архитектурни обеми. Това е нищо друго, освен – някъде да няма сграда и ти да я построиш отново, тъй като е изчезнала“, добави още Георгиева.

Марта Георгиева уточни, че арх. Ковачев е изработил проекта, като се е съобразявал с даденото му като задача от Столична община. Затова според нея проблемът е в управлението на Общината и на Общинския съвет, който ще приеме плана:

„Това е притеснително, защото очевидно волята на възложителя не е била ясно изразена в задачата, която му е дадена, и затова се появява такова ново строителство“.

Недоволството на Министерството на спорта, че няма да бъдат разширявани спортните обекти в парка е основателно, смята Марта Георгиева. Според нея обаче тази тема се въвежда нарочно, за да се заглуши дебата за Борисовата градина, като в него влязат футболните фенове. Тя попита защо министерството не е изразило позицията си на по-ранен етап.

Общинският съветник призова хората да са бдителни и да участват активно в общественото обсъждане.

„Ако се вдигне много шум, са склонни да дадат крачка назад. Това вече го виждаме в думите на Йорданка Фандъкова“, добави тя.

Освен днес, обществено обсъждане ще има и на 26 юни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна