Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Еврокомисията препоръчва на България да засили борбата срещу прането на пари

| обновено на 05.06.19 в 17:49
Еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия препоръчва на България и още няколко страни-членки да засилят борбата си срещу прането на пари. Препоръката обяви еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис при оповестяването на пролетния пакет от Европейския семестър за тази година:

"На няколко страни, по-точно България, Дания, Естония, Латвия, Малта и Швеция, ние препоръчваме да предприемат специфични мерки в борбата срещу прането на пари. Ако те не се справят с недостатъците, то това би могло сериозно да подкопае доверието в европейския банков сектор", каза Домбровскис. 

За тази цел Комисията препоръчва да се засили ефективният надзор върху сектора, да се направи адекватна оценка на активите, в т.ч. да се дадат допълнителни банкови гаранции и да се задейства работещ вторичен пазар за необслужвани кредити. Комисията препоръчва също така да се подобри събираемостта на акцизите на горивата и данъците върху труда, както и да се засили стабилността при автомобилното застраховане. 

Остава проблем и разликата в развитието между различните региони, подчерта еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тейсен:

"Въпреки че заетостта е на рекордно равнище, виждаме сериозни различия между различните региони и групи в страните. Някои региони изостават, временната и нетипичната заетост са обезпокоително често срещани в някои страни, а трудовата бедност се увеличава". 

В тази насока Европейската комисия препоръчва на България да повиши квалификацията на кадрите си, в т.ч. и дигиталната, така че да бъде адекватна на търсенето на пазара на труда, особено за ромите и другите групи в неравностойно положение. "Да бъде подобрен достъпът до здравеопазване, в т.ч. и чрез намаляване на плащанията от собствения джоб и справяне с недостига на работещи в здравната сфера", препоръчват още от Комисията. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от