Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли Меркел до края на мандата на канцлерския пост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Оставането на Ангела Меркел до края на мандата на канцлерския пост в Германия зависи от нейния партньор в правителството - Социалдемократическата партия. Тя е много традиционна и доскоро много силна партия, но поредица местни, парламентарни, а сега и европейски избори и показаха, че подкрепата за социалдемократите просто изчезва". Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт" международният редактор в БНР Весела Владкова и допълни, че в самата социалдемократическа партия има проблеми:

„Социалдемократите сменят през последните години много често своите лидери и това е много показателно за това в каква криза на идентичността се намират, а те се намират в тази криза заради поредната голяма коалиция, в която влизат с консервативния ХДС и с ХСС. Тази трета голяма коалиция на практика обезличи не само социалдемократите, а и консерваторите. Затова недоволството този път, след парламентарните избори през 2017 година, в редиците на социалдемократите беше толкова голямо и имаше категоричен отпор да се прави трети такъв опит. Категорично против продължават да бъдат младежите в социалдемократическата партия. На практика, историята им даде право, защото поредица от регионални, а сега и европейските избори показаха, че социалдемократическата партия губи, когато е по-малкият партньор на Християндемократическия съюз“.

В миналото християндемократите и социалдемократите са били десните и левите в политическия живот на Германия, но двете партии са се приближили една към друга с трите коалиции помежду им, обясни тя:

„В момента и двете партии на практика са центристки. Освободиха се пространства както вдясно от ХДС, така и вляво от Социалдемократическата партия“.

"Германия е показателен пример за развитието в Европа, защото социалдемокрацията в цяла Европа страда", каза Владкова и посочи като изключения Дания, Испания, Португалия и Холандия:

"В края на годината Социалдемократите могат да решат да напуснат управлението в Германия", припомни тя.

„За декември е планиран следващият партиен конгрес на партията. Той най-вероятно ще бъде изтеглен за есента. Есента ще бъде много бурна в Германия. На 1 септември предстоят два ключови регионални вота в две големи източно германски провинции - в Саксония и в Бранденбург, а на 27-и октомври - в Тюрингия. Там отсега може да се прогнозира, че крайната десница ще бъде победителят или поне с много, много силни позиции…На фона на всички тези събития, вероятността социалдемократите да напуснат голямата коалиция с канцлера Меркел е много голяма. Въпросът е какво ще се случи след това“.

Сценариите са за нови предсрочни избори или Меркел да продължи да управлява с правителство на малцинството – вариант, който тя винаги категорично е изключвала. Говори се и за нови преговори с либералите и Зелените за коалиция Ямайка.

„Първа насока накъде отиват нещата може би ще имаме към края на юни. На 24 социалдемократите трябва да изберат поредния временен свой лидер“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна