Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив позитивен старт на Уолстрийт въпреки слабите данни за заетостта в САЩ

В сряда основните американски фондови индекси стартираха търговията на Уолстрийт с предпазливи повишения след техния вчерашен силен ръст с над 2% въпреки днешното изненадващо слабото проучване на ADP за заетостта в частния сектор на САЩ през май.

Инвеститорите изглежда продължават да се уповават на изказването от вторник на шефа на Фед Джером Пауъл, че централната банка е готова да действа, ако търговското напрежение между САЩ и Китай отслаби американската икономика. Коментарите на Пауъл бяха възприети като сигнал към финансовите пазари, че Федералният резерв може би се подготвя да понижи основната си лихва, която към момента е в диапазона между 2,25% и 2,50%.

Вчерашното изказване на председателя на Фед допринесе за ръст и на трите водещи фондови индекси с над 2%, като по този начин пазарът на акции на Уолстрийт успя да отбележи втората си най-силна сесия на търговията от началото на годината.

Днешните данни на ADP за доста "символично" нарастване през май с едва 27 хиляди на работните места, генерирани от американския частен сектор (най-слаб растеж от март 2010-а година насам), са сякаш в подкрепа на засилващите се спекулативни очаквания, че централната банка ще се наложи да прибегне до понижаване на лихвените ставки през настоящата година.

След доклада на ADP фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на 62,2% вероятността, че Фед ще намали основната си лихва с поне 75 базисни пункта (трикратно понижение с по 0,25% ?) до края на 2019-а година, след като ден по-рано тази вероятност беше 54%, а в началото на седмицата - едва 14%.

Това от своя страна запазва и днес позитивната инвеститорска настройка на пазара на акции на Уолстрийт, като индексът DJIA се повишава с около 100 пункта (с 0,4%), след като във вторник скочи с над 500 пункта.

Широкият индекс S&P500 нараства с 0,3%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,25%, следвайки техният вчерашен здрав растеж съответно с 2,1% и с 2,7%.

В същото време обаче слабият доклад за заетостта сякаш поднови спада в доходността на американските държавни облигации, който беше в сила от края на миналата и началото на тази седмица, а това сякаш е знак, че инвеститорите отново поглеждат към книжата на САЩ като "инвестиция-убежище" за сметка на по-рисковите, макар и по-печеливши, вложения в акции.

Търговските напрежения САЩ-Китай и САЩ-Мексико също остават печална реалност, като тарифните войни на Вашингтон все още не дават повод за инвеститорски оптимизъм, въпреки информацията, че американският финансов министър Стивън Мнучин планира да се срещне в края на седмицата с управителя на Китайската централна банка И Ган по време на срещата на финансовите лидери от Г-20 във Фукуока, Япония.

Всички това може да поразколебае вчерашната инвеститорска еуфория и да сложи спирачка пред едно ново силно възходящо рали на Уолстрийт.

Междувременно голяма част от европейските борси също са оцветени в зелено на фона на спекулациите, че Фед може да прибегне до понижение на лихвите и преди утрешното заседание на ЕЦБ, на което не е изключено и централната банка на еврозоната да намекне, че е готова за нови стимулиращи мерки.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава малко преди края на днешната търговия с 0,2%, британският FTSE100 - с 0,34% и френският CAC 40 - с 0,27%. Германският индекс DAX обаче се понижава с 0,14% след вчерашен скок с 1,5%.

Спад с 0,7% бележи и основният индекс на борсата в Милано - MIB, след като Европейската комисия потвърди, че започва дисциплинираща процедура спрямо Италия с оглед на прекомерния държавен дълг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени