Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК стартира дисциплинираща процедура срещу Италия заради високия държавен дълг

Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда Европейската комисия взе решение, че Италия е в нарушение на фискалните правила на ЕС с оглед на растящия държавен дълг, което оправдава стартирането на дисциплинираща процедура спрямо трета по сила икономика в еврозоната, съобщава Ройтерс.

По този начин се потвърди информацията по-рано днес в италианските медии за подобно решение.

Ако страните-членки на Европейският съюз подкрепят през следващите две седмици оценката на ЕК, изпълнителният орган на ЕС би могъл впоследствие да препоръча започването на наказателна процедура, която се очаква да бъде факт след срещата на европейските финансови министри в началото на месец юли.

Комисията заяви, че Италия е постигнала ограничен напредък в справянето с икономическите препоръки на ЕС и е отстъпила по отношение на необходимите структурни реформи. "Това може да повлияе отрицателно на потенциала на Италия за растеж", заяви ЕК.

В писмото на ЕК до управляващите в Рим се посочва, че растящият дълг на Италия оправдава започването на дисциплинарна процедура. Комисията също така предупреждава за увеличаване на италианския дълг в резултат на "ефекта на снежната топка". ЕК смята, че Италия отстъпва от структурните реформи и от пенсионната реформа.

Публичният дълг на Италия нарасна от 131,4% спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017-а година до 132,2% през 2018-а и според Комисията ще се увеличи до 133,7% през тази до 135,2% през 2020-а година в нарушение на правилата на ЕС, които изискват предприемане на мерки за понижаване на нивата на държавния дълг.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че процедурата при прекомерен дълг е задействана, тъй като Италия не се е съобразила с дълговите критерии в рамките на ЕС. Неотдавнашните политики от страна на Рим навредиха на италианската икономика, като нейният растеж почти напълно спря, добави Домбровскис.

От своя страна еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че ЕК е готова да промени своя анализ за евентуална наказателна процедура относно италианския дълг, ако се появят нови данни и ангажименти от управляващите в Рим.

"Както винаги с всички държави-членки, ние сме готови да разгледаме нови данни, които биха могли да променят този анализ", посочи Московиси на специална пресконференция. "Вратата ми е отворена", каза той и добави, че Италия трябва да покаже пътищата за избягване на дисциплиниращата процедура.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени