Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин ще се срещне с управителя на Китайската централна банка на предстоящия форум на Г-20

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин планира среща с управителя на Китайската централна банка И Ган по време на форума на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20, който ще се проведе този уикенд във Фукуока, Япония.

Пред Ройтерс говорител на финансовото министерство потвърди за подобна среща, както и за още девет други двустранни срещи на Мнучин в кулоарите на редовната среща на финансовите лидери от Г-20.

Това ще се окаже първата дискусия лице в лице между висши американски и китайски търговски преговарящи от близо месец насам.

Преговорите между САЩ и Китай, имащи за цел прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света, се разпаднаха в началото на месец май, след което американският президент повиши рязко до 25% митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, а властите в Пекин отговориха с увеличаване на митата върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

Това беше последвано от непрестанна остра реторика и търговските заплахи между Пекин и Вашингтон, особено след като САЩ наложиха строги санкции срещу "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) - най-голямата китайска фирма за телекомуникационно оборудване.

Министерството на финансите на САЩ не предостави каквито и да е подробности за предстоящата среща на Стивън Мнучин с И Ган, който беше част от китайския преговарящ екип начело с вицепремиера на страната Ли Хю.

Надеждите са, че предстоящата среща на Стивън Мнучин с И Ган може да павира пътя за среща на президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин по време на форума на лидерите от Г-20, който също ще се проведе в Япония към края юни.

Мнучин ще проведе и двустранни срещи с японския финансов министър Таро Асо, с президента на Европейската централна банка Марио Драги, с германския финансов министър Олаф Шолц, френския финансов министър Бруно Льо Мер, италианския финансов министър Джовани Триа, заместник министър-председателя на Южна Корея Хонг Нам-Ки, австралийския финансов министър Джош Фрайденберг, канадският финансов министър Бил Морно и генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Ангел Гурия, съобщиха от Министерството на финансите на САЩ.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени