Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Вкарваме закон за 1 лев субсидия на партиите

| обновено на 06.06.19 в 13:25
Снимка: БГНЕС

Правителството внесе в Народното събрание законопроект за промяна на закона за политическите партии, с който се предлага от първи юли държавната субсидия за политическите партии и коалиции да бъде намалена от 11 на 1 лев за действителен глас. 
Това обяви днес в парламента премиерът Бойко Борисов, който проведе извънредно заседание на парламентарната група на ГЕРБ и участва в извънреден председателски съвет. Борисов заяви, че внасят промяната, за да спрат всякакви спекулации, че ГЕРБ се облагодетелства от държавни средства.

„Ще стане накрая като в Чехия и много други страни – милиардерите и олигарсите да станат премиери. Няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените. Затова вчера взехме решение на Министерския съвет, входирахме го снощи в парламента и вкарваме закон за 1 лев субсидия“, коментира Борисов.

Да видим тогава как ще се оправят партиите в следващите години, как ще плащат на изборите, как ще плащат на социолози, политолози и всичко останало. Сиреч, няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било. Толкова са ми ясни, че тези игрички, нали те да са хубавите, а едва ли не ние да имаме интерес. Така, че това сега влиза в парламента. Надявам се всички да го подкрепят. С парите, които ще се спестят от това, ще строим детски градини и ясли“, заяви премиерът и припомни, че на изборите като кмет е победил „без 1 лев, без партия, без нищо“.

Субсидията ще бъде намалена от 1 юли тази година. 

Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че ГЕРБ винаги са поддържали тезата, че партиите трябва да имат предвидим начин на финансиране, но политическата ситуация предизвиква други решения: „По-добро от партиите няма измислено. Те трябва да имат надежден механизъм за финансиране. След като системните партии, в случая колегите от БСП, решават точно с тази тема да печелят позитиви, ние ще им предложим тази възможност. Те през 2017-та предложиха един лев партийна субсидия. След като един референдум показа подобно настроение в българското общество, след като сами като политици успяваме да ги настроим срещу нас, нека сега да видим как може да се прави политически модел с един лев“.

Между 16 и 18 милиона лева ще бъдат спестени в държавната хазна от намаляването на партийните субсидии, обяви в парламента финансовият министър Владислав Горанов. Правителството внесе актуализация на бюджета, с която те  се намаляват от 11 на един лев за получен действителен глас от 1 юли, обясни Горанов.

Теоретично, икономиите за бюджета при постановката, при която досега е прилаган законът, биха възлезли на около 16-18 милиона. Говоря за 2019-та година. За следващите години разбира се, говорим ако сега годишно са планирани 38 милиона на база на резултатите от последните избори, сега резултатът е около 3 милиона ще получават годишно партиите“, каза той.

Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще заседава извънредно за актуализацията на бюджета. В него заляга единствено каква сума за спечелен глас се получава от партиите и коалициите, а формулата за сформирането на крайната субсидия е записана в Закона за политическите партии. Със законовите промени ще бъде наложено на партиите и коалициите да възстановяват средства за изминали периоди.

Тази седмица проверка на прокуратурата установи, че пет партии са получили повече пари от предвидените в закона. 

Депутатите ще обсъдят днес два законопроекта за субсидиите на политическите партии - единият, внесен от кабинета, а другият - от партия „Воля“. Законопроектът на „Воля“ предвижда държавната субсидия, предоставена на политическите партии и коалиции, да бъде ограничена до парламентарно представените сили.

В мотивите се посочва, че по този начин ще се освободят средства от Държавния бюджет, които могат да бъдат използвани за пенсии.

От  БСП определиха предложението като кризисен пиар. Крум Зарков заяви, че социалистите много внимателно ще обсъдят предложението и ще преценят как да процедират, както и ще използват момента да вкарат своите предложения за ДДС ставките и за подкрепа на младите семейства. БСП е готова да върне всички надвзети пари, след като бъдат направени изчисленията.

„Жалко е на гърба на закона и на гърба на народното събрание и държавният бюджет да се прави кризисен пиар. След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите след унищожителният доклад на еврокомисията, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание“, каза Зарков.

Въпреки че основното становище на БСП  по направените промени в Закона за бюджета все още не е изготвено , депутатът от левицата Румен Гечев направи предложение за допълнение на текстовете.

"Считано от 3-ти юни 2019-а, депозитите, които са натрупани в партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на Република България за тези цели".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че  партията му ще подкрепи предложението, но са необходими текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите.

„Както примерно във Великобритания да имат право официално лобиране на определени лица, да подпомагат партиите и така нататък, защото ограничението на един лев фактически особено за една по-голяма партия, сложността за официална издръжка на тази партия се намалява значително. Това е почти невъзможно. Това е най-голямата опасност, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи скрити задкулисни играчи, икономически играчи. Това, което се казва олигарх“, каза Валери Симеонов.

От партия „Воля“ също обявиха, че ще подкрепят предложението за намаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев.  Депутатът Пламен Христов заяви: „Няма как при положение, че още 2017 година по инициатива на господин Марешки ние проведохме референдум за отпадане изцяло на субсидията на партиите, след това ние бяхме единствените, освен ГЕРБ, които подкрепиха намаляването на субсидията от 11 на 1 лев за следващия референдум, впоследствие 2017 година ние внасяме искане за промени в бюджета за намаляване на тази субсидия, няма как при тази наша, може би най-активна от всички политически партии дейност в тази посока ние да не подкрепим една такава идея“.


Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени