Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: България може да плати новите изтребители наведнъж

| обновено на 07.06.19 в 17:25
Министърът на финансите Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Държавата може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители Ф-16, каза министърът на финансите Владислав Горанов. Но военният министър призова това да не става за сметка ва проектите за флота и пехотата.

Изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че България „може да си позволи да плати наведнъж“ би трябвало да сложи край на съмненията за това дали проектът ще бъде осъществен. Плащането на близо 2 милиарда лева за осем изтребителя могат и да улеснят разговорите с американската страна, която, по неофициална информация настоява за цялостно плащане.

В момента, когато България очаква САЩ да изпратят документите по решението си за сделката, Владислав Горанов все пак направи уговорката, че „два милиарда са доста пари“. „Но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено“, добави той.

Но момента таванът на сделката, одобрена от САЩ, е близо три милиарда лева. Американската страна, и военният министър Красимир Каракачанов отбелязват, че цената при преговорите може да е по-ниска. Но дори при евентуално сваляне на цената и плащане наведнъж, сумата от два милиарда лева само за самолети е малко над половината от трите и половина милиарда, планирани общо за трите вида въоръжени сили.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов вече започна да прави уговорки, че и трите проекта трябва да вървят.

„Имам подобно притеснение, че ако се наложи да платим сумата за самолетите наведнъж, могат да възникнат ситуации, при които да се наложи нещо да се забави. Казвам, имам притеснения, няма такава индикация към момента. Аз не бих искал това да се случва. Няма как модернизацията на един от видовете въоръжени сили да бъде за сметка на останалите. Това не е справедливо, не е нормално и ще създаде само недобри усещания в личния състав на въоръжените сили“, каза той.

Точно в този контекст Красимир Каракачанов посочи днес пред депутатите, че по проекта за корабите може да се стигне до забавяне, ако окаже, че по ценовите и техническите параметри имат пропуски. Министърът отчете, че се чака проект за бронираната машина, за да бъдат изпратени писма до фирмите, които имат интерес.

Министър Горанов каза още, че не му е известно дали неговото име фигурира сред служителите на финансовото министерство, за които прокуратурата има съмнения за извършено престъпление при раздаването на партийните субсидии.

„Това знае само прокуратурата. Ако ми изпратят призовка да се явя и да дам показания, ще разберете. Има конкретни имена на конкретни експерти, но пак казвам, тук, ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, това тепърва ще се изследва, тъй като дори да допуснем, че тълкуванието, което 20 години сме имали на закона, е некоректно, то нито има умисъл, нито има преднамереност на едни подобни действия. В края на краищата разходите не ги е правила държавата, правили са ги партиите. Но нека оставим прокуратурата да си свърши работата с обследване на конкретните процеси, ако трябва да ги коментираме“, подчерта министърът, който участва в дискусия, посветена на недекларираното наемане на работници и служители, организирана от КНСБ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна