Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран ще работи с ЕС за съхраняване на ядреното споразумение

Среща на немския външен министър Хайко Маас с неговия ирански колега Мохамад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви в понеделник, че страната му ще си сътрудничи с държавите-членки на Европейския съюз, които са подписали Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) от 2015-а година, известен като иранското ядрено споразумение, и ще се опита сделката да бъде спасена въпреки оттеглянето на САЩ. Страните от ЕС, които подписаха навремето това споразумение, са Великобритания, Франция и Германия. Русия и Китай също подписаха иранското ядрено споразумение.

След среща с германския си колега Хайко Маас в Техеран по повод годишнината от оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение JCPOA, Мохамад Зариф описа техния разговор като "откровен и сериозен".

Говорителят на външното министерство на Иран обаче заяви по-рано днес, че Брюксел не е предприел никакви "практически и осезаеми стъпки", за да спаси сделката. Коментирайки засиленото в последно време напрежение с Вашингтон, той предупреди, че "който започне война с нас, няма да бъде този, който ще я завърши".

Германският министър на външните работи Хайко Маас пък заяви пред пресата, че Иран има "политически и стратегически интереси", за да запази ангажиментите си към ядрената сделка от 2015-а година, която даде възможност за премахване на международните санкции.

"Диалогът с Европейския съюз е от ключово значение, въпреки че е трудно да се постигнат икономически ползи след оттеглянето на САЩ от споразумението", посочи той малко преди да се срещне с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф и с президента Хасан Рохани.

Висшият европейски дипломат разкри, че на предстоящите срещи в Техеран ще адресира ролята на близкоизточната държава в конфликтите в Сирия и Йемен, нейната ракетна програма и въпросите, свързани с Израел. ЕС се фокусира върху своята сигурност и не желае Иран да притежава ядрени оръжия, подчерта той.

Хайко Маас намекна и за участие в съвместни инициативи, които ще включват Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел. Според него бартерните плащания чрез създадения от ЕС специален канал за търговия с Техеран, известен като INSTEX, който ще се занимава основно с търговия с храни, лекарства и медицински пособия, могат да бъдат стартирани "в близко бъдеще", въпреки че системата "не е лесна за експлоатация", допълни немският външен министър.

Междувременно Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано изрази загриженост за нарастващото напрежение във връзка с ядрената програма на Иран и призова Техеран да продължи да изпълнява задълженията си съгласно Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) от 2015-а година.

"Притеснен съм от нарастващото напрежение по иранския ядрен въпрос", посочи г-н Амано на заседание на Управителния съвет на МААЕ във Виена. "От съществено значение е Иран напълно да изпълни своите ангажименти, свързани с ядрената енергетика в рамките на JCPOA", добави той и призова Иран, Съединените щати и други страни да разрешат съществуващото напрежение посредством диалог.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени