Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извадиха още тела и потъналото корабче от Дунав в Будапеща

4
Операцията по изваждане на корабчето започна сутринта и продължи над 6 часа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарската полиция откри днес още тела, докато изваждаше потъналото миналия месец увеселително корабче от река Дунав в Будапеща при инцидент, отнел живота на най-малко 24 души, предаде АФП.

Очевидци видяха как четири тела се изнасят от плавателния съд, като още четирима души се водят изчезнали две седмици след трагедията, причинена от най-тежкия подобен инцидент в Унгария от 75 години.

Операцията по изваждане на корабчето започна сутринта и продължи над 6 часа, като в нея взеха участие десетки спасители, включително екип от Южна Корея.

Корабчето „Русалка“ возеше основно южнокорейски туристи, когато се обърна и потъна вечерта на 29 май, секунди след сблъсък с по-голям круизен кораб в оживения участък на реката.

Само 7 от 35-те души на борда оцеляха при инцидента, като шансовете за откриване на други живи са практически нулеви.

Температура на въздуха от 30 градуса по Целзий и силни течения в Дунав затрудниха операцията по изваждането, като тя бе прекъсвана няколко пъти

В един момент спасител падна в бързотечащите води и бе спасен, малко преди да бъде отнесен. Водолази периодично влизаха в корабчето, за да търсят тела.

Изваждането показа щети в задната част на плавателния съд в резултат на сблъсъка.

Капитанът на 135-метровия речен круизен кораб „Викинг Сигин“ бе задържан по подозрение в „застрашаване на трафика по вода, довело до смъртта на повече от един човек“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна