Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милчева: Ултиматумът на Данаил Кирилов е опит да придаде тежест на промените, които подготвя

Снимка: БНТ

„Съмнявам се, че в края на годината, когато изтича срокът на ултиматума на Данаил Кирилов, някой ще си спомня какво той е обещавал. Ние такива обещания сме чували. Ако г-н Кирилов има някаква вътрешна информация от Европейската комисия, вероятно само той знае за нея или разчита на някакви резултати от проверките на прокуратурата“. Това каза в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ журналистът от Дойче Веле и Клуб Z Емилия Милчева по повод обявеното по-рано днес от правосъдния министър намерение да подаде оставка, ако до края на мандата на тази ЕК европейското наблюдение над съдебната ни система не бъде свалено. Кирилов заявил това на срещата си в Брюксел с еврокомисаря Вера Йоурова.

Според Емилия Милчева с това си заявяване „Кирилов се стреми да придаде тежест на законовите промени, които подготвя, свързани с механизма за възможност за отстраняване на т.нар. „трима големи“ в съдебната зала – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор“.

„Малко с недоверие разчитаме, че това ще се случи благодарение на неговата компетентна работа като министър на правосъдието… Той трябва да е по-въздържан в подобни ултиматуми и обещания за оставки, защото току-виж се случи така, че и цялото правителство да подаде оставка. Тогава съвсем успешно ще сме забравили за обещанието на Данаил Кирилов“.

Интервюто с Емилия Милчева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна