Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабелни оператори протестираха пред МС заради акцията на ГДБОП

Валентин Георгиев, "Клуб 2000": Изкривяването на пазара трябва да се ликвидира

| обновено на 19.06.19 в 15:03
Протест на малки кабелни оператори срещу акциите на ГДБОП.
Снимка: БГНЕС

Недоволни доставчици на кабелна телевизия и интернет протестираха пред Министерския съвет по повод акцията на ГДБОП от 13 юни, при която бяха обискирани офиси на пет доставчици на интернет и кабелна телевизия, беше отнета и техника.

Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" внесе открито писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоява за  равнопоставеност на малките и големите фирми.

Според сдружението, в което членуват 22 предприятия на територията на страната – малки и средни кабелни оператори, акцията е довела до финансови загуби за фирмите и са нанесени материални щети върху офисите. Операцията на ГДБОП е оставила без телевизия и интернет няколко града, което е затруднило и работата на местните институции като общини и банки, болници и медии.

В писмо до медиите операторите информират, че операцията на ГДБОП е целяла ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури.

Кабелните оператори се заканват да заведат дела срещу държавата в Съда в Страсбург, както и настояват началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка, а също и да поднесе публично извинения за неудобството на гражданите.

"Пазарът в България е изкривен. Една от големите тайни в държавата са цените, на които телевизиите предоставят своите програми на телекомите и на различните платформени оператори за разпространение. Те не са обявени. За големите телекоми има големи отстъпки в цените. Затова малките оператори плащат значително повече на един абонат, отколкото големите телекоми. Това е едно от основните изкривявания на пазара. То трябва да се ликвидира, този рекет върху малките оператори“, обясни в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" Валентин Георгиев.

Интервюто с Валентин Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна