Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за балерината Фео Мустакова

| обновено на 19.06.19 в 20:16
Фео Мустакова във "Фоли Бержер“, 1930 г.
Снимка: Български държавен архив

На 14 юни се навършиха 110 години от рождението на видната българска балерина, хореоргаф и педагог Фео Мустакова - основателката на баленната трупа в Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.

Родена е през 1909 г. в Солун, където баща й, офицерът Димитър Мустаков, е военен аташе. Първите й стъпки в балета са в школата на Пешо Радоев в София. Заминава за Париж, където учи при известната балерина Олга Преображенска. Участва в немската балетна трупа „Спарк Балет", с която гостува в много страни на Европа и Южна Америка.

Фео Мустакова е първата българка, танцувала в известните парижки кабарета "Фоли Бержер“, “Лидо“, “Мулен руж“. Партнирала си е с Фернандел, Жозефин Бекер и други знаменитости. След завръщането си през 1939 г. в България се занимава с педагогическа работа, отваря собствена балетна школа, участва като солистка и в спектакли на Софийската опера. Когато се създава Държавния музикален театър „Стефан Македонски“, тя организира балетната му трупа. Работи като балетмайстор в театъра до 1960 г. Като хореограф кариерата й продължава 60 години - прави 32 постановки на танци в оперети и опери, сред тях „Веселата вдовица“, “Бокачо“, “Мамзел Нитуш“ и др.

През 2001 г. издаде автобиографичната си книга „Живот в света на балета“. Почина през 2011 г. на 102-годишна възраст, запазила мъдростта и жизнеността си, и... винаги с цигара в ръка!

В Златния фонд на БНР е запазен интересен запис от 9 декември 1999 г. - от честването на 90-годишнината на Фео Мустакова. Чуйте в звуковия файл нейния глас и ще оцените свежестта на нейната мисъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна