Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Йордан Цонев: Приоритет на ДПС е запазване на субсидия от 11 лева

Йордан Цонев
Снимка: БГНЕС

„Наш приоритет е да се запази 11 лева. Винаги е било наш приоритет. През всичките тези години от въвеждането на субсидията ДПС е било за това финансирането на политическите партии да е публично, т.е. от бюджета, за да не се създават онези зависимости, за които започна да говори българското общество едва в последната една седмица.“ Това каза пред БНР Йордан Цонев в коментар към темата за отложеното гласуване на намаляване на партийните субсидии.

„Тогава, когато ние говорихме, че ако публичното финансиране бъде намалено до степен да е равно на нула, каквото е единият лев на глас, тогава бяхме оплювани и от политическите ни опоненти, и от медиите, и от анализаторите, че сме били за публичното финансиране. Сега, когато казахме, добре след като не искате да има публично финансиране, ще възстановим, а не ще въведем, правото париите да се финансират от икономическите субекти и от физическите лица, защото това право го имаше…“, посочи той в интервю за предаването “Неделя 150“.

Цонев коментира още дали има концепция как да се осъществява финансирането от икономически субекти за партиите и как да бъде строго регламентирано:

„Ние нямаме такава концепция, защото това не е нашето първо желание. Този, който внесе референдума за 1 лев на глас с ясното съзнание, че хората, разбира се, това ще гласуват, трябваше да каже как ще се финансират политическите партии“.

Според Цонев ако все пак обществото държи на субсидия от 1 лв. за глас, трябва да се изработи концепция как политическите партии да се предпазват от икономически зависимости:

„В рамките на 3 дни няма как да се изработи концепция, приемлива за всички политически партии и за цялото общество. Такава концепция може да се изработи, ако законът бъде свален и се даде срок един месец за консултации…“

За "съмнителна корупционна тишина" около сделката на "Еврохолд" за ЧЕЗ сигнализира Йордан Цонев.

Той призова управляващите от ГЕРБ и коалиционните им партньори сделката да се обсъди в парламента: 

"Там, където имаш опит, като застраховател имаш проблеми, пък там, където нямаш опит, като енергоразпределител няма да имаш проблеми. Като застраховател си наказан с тежка санкция за монополно положение, за картел. А, тука дето си истински монополист, какво ще става?! Регулаторите, купувача, продавача, да заповядат в Народното събрание, включително правителството, да информират народните представители и да види обществеността, че всичко е чисто. Не ни харесва това, че не се коментират очевидни факти."

Цялото интервюто с Йордан Цонев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от