Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Философията на нулевия отпадък в практиката

Елемент от декора на първия ресторант с нулев отпадък
Снимка: Таня Иванова

По "Хоризонт" вече сме ви разказвали за набиращата все по-голяма популярност философия на Нулевия отпадък. Тя е за ограничаване до минимум на боклука, който всеки един от нас изхвърля в околната среда. Целта е да опазим планетата си и да живеем в по-чиста среда. Как нa практика се прилагат тези идеи, насочени към промяна на консуматорския начин на мислене у хората? 

От 3 години малко ресторантче в София наема на работа младежи в неравностойно положение - момичето, което го управлява, е работило преди с такива подрастващи и решава да им даде шанс. По-късно Блажка Димитрова се увлича по философията на нулевия отпадък и решава да я приложи на практика - в заведението си. 

Три основни неща отличават заведението с нулев отпадък, обяснява Блажка:

"Първо, начинът, по който пазаруваме - пазаруваме насипно, с наши торби, наши буркани, с наши кутии. Второто е начинът, по който готвим - всички обелки отиват в нашия компостер, който е до заведението, и в рамките на месец, месец и половина се превръщат в свежа пръст, с която наторяваме растенията в заведението. Третият елемент е начинът, по който доставяме на крайния клиент - в кутии за многократна употреба, с депозитна система (клиентът връща след това или предоставя свои кутии, в които му слагаме храната)". Менюто се планира всеки ден, за да се купуват само толкова продукти, колкото ще трябват в кухнята, за да се ограничи изхвърлянето на храна.

Блажка Димитрова е на 29 години. Завършила е Публична администрация в СУ, както и Национална сигурност и отбрана във Военната Академия "Г.С.Раковски". Преди повече от година е сред учредителите на сдружението "Нулев отпадък - България", което има за цел да разпространява философията за ограничаване до минимум на отпадъците. В момента сдружението води няколко кампании, негови представители обикалят училищата и фирмите, за да запознават децата и възрастните с основните принципи, а те са: да се откажем от неща, от които в повечето случаи нямаме нужда; да ограничим онези, които не можем да използваме многократно; да рециклираме и да компостираме органичните отпадъци.

Анна Минева е майка на две деца и се опитва да въведе на практика принципите на нулевия отпадък. След като в семейството започват да събират разделно боклука, решават неотдавна да организират рождения ден на едното си дете по този начин, с минимален отпадък - използват чаши и чинии за многократна употреба, а някои родители носят шишета/чаши за многократна употреба.

"Ходили сме на много рождени дни, където срещаш много пластмасови или хартиени отпадъци. Те (децата - бел.ред.), ако не си ги надписват, си загубват чашките, по една-две-три чашки и страшно много отпадъци се образуват по тези партита. И по тиймбилфинги, фирмени партита ми е правило впечатление... Затова решихме да пробваме и да си направим един рожден ден на открито без отпадъци. Оказа се не толкова трудно. Зеленчуци и плодове си пазарувам в магазина без торбички - слагам си ги директно в количката и после - в платнената торба." - разказва Анна.   

Повече по темата чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна