Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петте основни принципа на нулевия отпадък

"Нулев отпадък - България"
Снимка: www.facebook.com/pg/zerowastebulgaria

Преди дни Европейският парламент одобри амбициозни цели за намаляване на отпадъците и тяхното преработване. Новият законодателен текст е част от политиката на ЕС за преминаване към кръгла икономика - система, при която стойността на продуктите, както и на материалите, и на ресурсите остава в икономиката възможно най-дълго време.

До 2025 година поне 55 на сто от битовите отпадъци от домакинствата и бизнеса трябва да бъдат рециклирани, гласи законодателния текст, одобрен от евродепутатите. Предложението също така предвижда до тогава текстилните продукти и опасните отпадъци от домакинствата да започнат да се събират разделно, а биоразградимите - да бъдат рециклирани като компост в домашни условия и хранителните да бъдат намалени наполовина. Към разпространение на тази антиконсуматорска философия ще се стреми и учреденото преди ден ново сдружение "Нулев отпадък - България".

"Идеята за него възникна именно с това, че хората нямат време за много неща - от това да сготвиш качествена храна до това да изхвърлиш боклука разделно, както и съответно да се отнасяш с грижа и отговорност с нещата около себе си", обясни 19-годишната Виктория, която е един от седемте члена на "Нулев отпадък".

Философията на нулевия отпадък се основава на 5 основни принципа, един от които е да откажем, уточни 28-годишната Блажка.
"Става дума за неща, от които в повечето случаи нямаме нужда, като сламките. Следващият принцип е да минимизираме онези неща, които не можем да използваме отново и отново, а третият - да ги намалим. Рециклирането се явява четвърта стъпка, а последната, която може би е най-трудна, но не е невъзможна е да започнем да компостираме всичкия органичен отпадък от кухнята".

Първите инициативи на сдружението ще бъдат свързани с търсенето на съмишленици и образоването на младежите, а подробности за тях можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени