Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Ще убедим САЩ и Иран да започнат диалог

Сергей Лавров, външен министър на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров отново предупреди в сряда, че сегашното противопоставяне между Иран и САЩ може да бъде пагубно за целия регион на Близкия Изток и вероятно да доведе до въоръжен конфликт.

"Ние ще убедим нашите американски и ирански колеги, че те трябва да се отдалечат от тази опасна линия и да започнат да решават различията си чрез цивилизован диалог. Разбира се, това означава прекратяване на политиката на ултиматуми, санкции и изнудване", посочи той пред репортери по време на редовен брифинг.

"Арабските държави от Персийския залив биха могли да подкрепят диалога по един или друг начин, вместо да тласкат региона към момента, в който е възможно използването на сила", подчерта Лавров.

Ден по-рано руският дипломат предупреди, че напрежението между САЩ и Иран може да дестабилизира целия Близък Изток. Според него новите американски санкции спрямо висшия ирански лидер Аятолах Али Хаменей "са тревожни и изпращат сигнал, че ситуацията се развива по много лош сценарий".

По същото време руското външно министерство посочи, че новите санкции на Вашингтон срещу Иран могат да "подкопаят цялата система за международна сигурност в региона".

"Американските власти трябва да обмислят какви биха могли да бъдат резултатите от безразсъдното им отношение към Иран. Това би довело не само до дестабилизиране на Близкия изток, но и до подкопаване на цялата система за международна сигурност", се посочва във вчерашното официално изявление на външното министерство на Русия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!