Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуван за убийството на германски политик направи самопризнания

Валтер Любке бе намерен на 2 юни с простреляна глава на градинската тераса на дома си в село до град Касел.
Снимка: БТА

Едно политическо убийство отприщи в Германия дискусия за опасността от десния екстремизъм. На 2 юни в дома му бе убит ръководителят на администрацията в западногерманския град Касел Валтер Любке. Консерваторът от партията на канцлера Ангела Меркел стана известен с подкрепата си за либералната имигрантска политика на Германия през 2015 г. И с това си навлече гнева на крайнодесните. Днес заподозреният в убийството, който от години симпатизира на неонацистките среди, се призна за виновен.

Заподозреният Щефан Е. твърди, че е действал сам. Участието му в крайнодесни групи съживи дебата дали службите в Германия правят достатъчно в борбата с неонацисткия екстремизъм.

Преди днешното заседание на комисията за вътрешна политика в Бундестага вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви пред журналисти:

„Разследването на това политическо убийство не приключва със самопризнанията на заподозрения. Кой е знаел за плановете му, има ли съучастници? Ще разследваме и средите, в които се е движил през последните месеци и години“.

Към политическия оттенък на убийството се прибавя и упрекът, отправен от ХДС на Меркел, че крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ трябва да сподели вината за убийството на християндемократа Любке, защото е легитимирала езика на омразата, който насърчава крайнодесни симпатизанти да прибягват към насилие.

С бежанската вълна преди близо четири години е свързан и още един съдебен случай. Във Фрайбург днес започна делото за групово изнасилване на 18-годишно момиче, а обвинени по него са 11 мъже, 10 от тях - бежанци. В най-големия процес в историята на града основен заподозрян е 22 годишен сириец с влязла в сила присъда за сексуален тормоз. Случаят предизвика вълна от протести.

 „Екстрадиция“, скандираха привържениците на крайната десница.

„Толкова много неща се случиха! Колко още трябва да търпим? В Германия от години не е имало групови изнасилвания. Ще става все по-лошо и затова предупреждаваме, че така не може повече“, коментира Щефан Репле от „Алтернатива за Германия“.

В контрамитинг срещу крайнодесните с около 300 участници по улиците на Фрайбург излязоха три пъти повече граждани. „Искаме от една страна да изразим съчувствието си, но от друга да покажем, че случилото се не извинява проявата на расизъм и враждебно отношение към бежанците“, сподели един от тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна