Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС е възстановило надвзетите партийни субсидии

Политическите сили не успяха да се съберат на разговори за размера на партийната субсидия

| обновено на 27.06.19 в 15:39
Снимка: Ани Петрова


Втори пореден ден политическите сили не успяха да се съберат на разговори за размера на партийната субсидия. ДПС ги определи като напълно безсмислени, а инициаторът на разговорите, съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, настоя за по-високо ръководно присъствие от страна на ГЕРБ.

Има вероятност разговорите да бъдат отложени и днес, и да се проведат следващата седмица.

Коментарите на ДПС стъпват върху факта, че вече има гласуван на второ четене доклад на бюджетната комисия с един лев за получен глас и отворено финансиране на политическите партии, макар че все още да не е внесено официално в деловодството на парламента.

От Движението за права и свободи (ДПС) съобщиха, че днес са възстановили цялата сума от надвзетите партийни субсидии.По данни на Министерството на финансите тази сума е 1 600 000 лв.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски заяви:

„Приети закони, какви консултации? Това е смешно, което се случва в момента. Субсидията е прието на второ четене 1 лв. Този въпрос е свършил… Е, какво променяме. Докладът е изготвен. Как ще го направят? Субсидията е 1 лв., колеги. Разговорите с управляващата партия приключиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. 1 лев. Оставаме да видим какво ще направят те, ако се извъртят, те да се извъртят. Ние сме казали един лев - един лев.“

Сроковете за предложения са изтекли, допълни лидерът на Мустафа Карадайъ.

„Няма процедура, а има и срокове за внасяне на предложения. Сроковете са изтекли. И ново заседание на комисията да има, с какви предложения ще се занимават?“, посочи още той.

Мустафа Карадайъ допусна два варианта - МС да оттегли предложението за актуализация на бюджета с 1 лв. субсидия на глас или да внесе ново предложение. Всичко друго по думите му би било нарушаване на правилника на НС.

Валери Симеонов коментира, че в преговорите за партийните субсидии може да се стигне до различни варианти на законодателни промени. За консултациите Симеонов съобщи, че е поканил и премиера Бойко Борисов.

"Всичко е възможно. Може да има редакционна поправка в сумата, може да бъде отхвърлено, може да бъде прието, може да не изчакаме парламентарното ръководство на ГЕРБ, тъй като тука става въпрос за политически договорки, а не парламентарни. С други думи, както можем да почакаме г-жа Дариткова да се върне, така може да поискаме г-н Борисов да дойде още днеска или утре. ГЕРБ ще бъде представен достатъчно отговорно, ГЕРБ ще реши кой да прати на тези преговори".

Репортажите можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени