Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 000 души демонстрираха в подкрепа на полицията в Хонконг, в понеделник се очакват нови протести

Над 50 000 души се включиха днес в демонстрация в подкрепа на полицията в Хонконг, където се подготвят нови протести на годишнината от връщането на бившата британска колония на Китай, предаде "Асошиейтед прес".

Хората се събраха в парк пред законодателното събрание и скандираха "Благодарим ви" към полицията, която е критикувана заради използване на сълзотворен газ и гумени куршуми при сблъсъци с протестиращи на 12 юни, когато бяха ранени десетки. Някои носеха китайски знамена. Според органите на реда в демонстрацията са участвали 53 000 души.

За утре е свикан протестен поход - трети за три седмици, този път на 22-ата годишнина от предаването на Хонконг на Китай, станало на 1 юли 1997 г. Активисти казват, че ще се опитат да нарушат годишна церемония по издигане на знамето, на която ще присъстват висши служители от Хонконг и континенталната част на Китай.

Полицията е поставила високи заграждения и е затворила достъпа до мястото, където ще се състои церемонията, за да не позволи струпване на протестиращи там през нощта.

На годишнината винаги има протести, но тази година се очаква те да бъдат по-големи от обичайното заради значителната съпротива срещу предложение на властите да позволят екстрадиране на заподозрени в континенталната част на Китай. Над един милион души участваха в два предишни похода през юни според оценките на организаторите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна