Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каузата "Не използвам найлонови торбички" обединява бизнеса, хората и общината в Банско

Снимка: bansko.bg

Каузата "Не използвам найлонови торбички" обединява бизнеса, хората и общината в Банско, съобщиха от пресцентъра на общинската управа.

С редица инициативи на 3 юли ще бъде отбелязан международния ден без найлонови торбички. Те са част от кампанията "неРАЗДЕЛНО Банско", която популяризира разделното събиране, рециклиране и компостиране на отпадъци.

По думите на кмета на общината Георги Икономов, целта е да се намали драстично потреблението на найлонови торбички. Като курорт, който ежегодно посреща стотици хиляди българи е наш дълг да покажем, че добрите примери могат да се превърнат в устойчиви практики, допълва Георги Икономов. В инициативата ще бъдат включени деца, родители, собственици на магазини, хотели и ресторанти.

Програмата започва в 10 часа на площад "Никола Вапцаров" с детски празник с рисуване, като общината си е поставила задачата да бъде
направена най-дългата рисунка в България на тема "Зелени идеи".

Участниците ще получат торбички за пазаруване от плат с логото на "неРАЗДЕЛНО Банско". Ще бъде подписано споразумение с туристическия бизнес в курорта, което предвижда прекратяването на употребата на найлонови торбички в механите и хотелите.

Още при представянето на "неРАЗДЕЛНО Банско" бизнесът е заявил своята готовност да се включи в кампанията, съобщиха още от пресцентъра.

От общината призовават родителите и близките на децата да поговорят с тях относно вредата от найлоновите торбички и да ги насърчат да участват в инициативата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна