Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен спад на германските промишлени поръчки през май

През май индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха доста по-силно от очакваното в резултат на драматичен спад на поръчките, идващи от чужбина и по-специално на тези извън останалите страни-членки на еврозоната, показват данни на немската официална статистика Destatis. Това е поредно доказателство за продължаващо влошаване на германската индустрия и промишленост и нов знак за рязко забавяне на растежа на водещата европейска икономика през второто тримесечие на настоящата година.

Поръчките за промишлено производствени стоки се свиха през май с 2,2% спрямо април, когато нараснаха с 0,4%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за доста по-скромно понижение с 0,2 на сто.

Рязко понижение на промишлените поръчки се дължи в най-голяма степен на спад с 4,3% на поръчките, постъпили от чужбина и по-конкретно на свиване с цели 5,7% на тези, дошли извън еврозоната. В същото време новите промишлени поръчки от региона на единната валута се понижиха с 1,7%, докато вътрешните поръчки в Германия се свиха с 0,7 на сто.

На годишна база промишлените поръчки се сринаха с цели 8,6% след техен спад с 5,3% през април и прогноза за понижение с  6,2 на сто.

Промишленият оборот в Германия през май пък се понижи с 1,2% спрямо април, когато се сви с 0,6 на сто.

Днешните доста слабите данни са поредно доказателство за влошаване на икономическото представяне на Германия през второто тримесечие на годината след изненадващо добрия растеж в началото на годината и могат да подсилят опасенията за стагнация на водещата европейска икономика през периода април - юни (нулев икономически растеж).

Това от своя страна може да засили пазарните очаквания, че в близките месеци ЕЦБ ще предприеме допълнителни стимулиращи икономиката и инфлацията на еврозоната мерки.

В този дух е и последната прогноза на германската кредитна институция "Комерцбанк" , според която на редовното си заседание към края на месеца ЕЦБ (на 25-и юли) може да намали депозитната лихва в еврозоната с цели 20 базисни пункта, вместо с досега очакваните 10 базисни пункта, до ново рекордно отрицателно дъно от -0,6% (настоящата депозитна лихва е на ниво от -0,4%).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна