Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историци: Новите учебници по история за 10 клас имат нужда от пълна преработка

Снимка: БГНЕС, архив

Новите учебници по история за 10 клас, включително и най-високо оценените, имат нужда от пълна преработка, около това се обединиха историците Нина Дюлгерова и Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН. 

"Написването на учебниците може да се превърне в удобен политически инструмент", твърди Дюлгерова, според която "битката за историята ще бъде много жестока, защото това означава, че се води битка за бъдещите поколения". Тя призова да не се оказва натиск върху тези, които пишат учебниците.

Учителите, а не университетските преподаватели трябва да пишат учебниците по история и това да става в сътрудничество с историци, а съдържанието да бъде подложено на широк обществен дебат, смята Николай Поппетров, който е и автор на учебници.

Критиките идват като добавка към дебата за пренаписването на учебниците. Преди две седмици фондация "Истина и памет" излезе с петиция, в която се посочва, че са премълчани ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г. и периода на прехода към демокрация след 1989 г., с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по "История и цивилизации" за 10-ти клас. 

Цитира се и информация от сайт, публикуващ разсекретените документи на Държавна сигурност, според който в новите учебници е спестена информация за концлагера "Белене", атеизма, репресиите срещу църквата, а възродителният процес е представен манипулативно. 

Дни след критиките Министерството на образованието замрази временно процедурата по одобряването на учебниците. 

Репортажа на Добромир Видев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна