Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Боряна Роса и Олег Мавромати изследват посткиното като феномен

Всички бълват огромно количество видеосъдържание и е грехота то да не се използва, смятат те

4
Олег Мавромати и Боряна Роса
Снимка: Радостина Билярска

На 17 юли в Дома на киното като част от Sofia Art Week ще бъде представен филмът "Полупроводник". Негов автор и режисьор е Олег Мавромати. На 14 юли лентата ще бъде показана премиерно в Електротеатър "Станиславски" в Москва, в рамките на Фестивала на експерименталното кино.

Олег Мавромати основава през 1995 независимата филмова компания "Супер нова", считана за бастион на московското радикално кино. През 2014 година съвместно с Боряна Роса основава новото движение, наречено "посткино", което се фокусира върху образи, тясно свързани с видеоблоговете и социалните мрежи. "Няма място за старите кучета" е сред заглавията, които нашумяха и у нас. Боряна Роса е визуален артист и художник, доктор по дигитално изкуство, основател на грепата Ultra Futuro. Творческият и житейски тандем Роса - Мавромати живее в САЩ.

"Полупроводник" е филм за блогъри, с прототипи в реалния живот. Например прототип на една от героините е ватманка от Волгоград, която харесва субкултурата, свързана с влаковете. Мистиката във филма идва от думата "проводник", която на руски е аналог на българския стюард, обслужващ пътниците във влака на дълги разстояния, поясни Боряна Роса. Полупроводник в случая е игра на думи.  Автентичният термин от радиотехниката полупроводник също е замесен, има пряка връзка със сюжета, защото по думите на Олег "в тази история има и електричество".

"Посткино" е термин, който ние измислихме и написахме цял манифест във връзка с него. Най-просто казано, вече всички бълват огромно количество видеосъдържание и това са не хора, които професионално се занимават с кино или с изкуство, а всеки. Това съдържание е също изключително интересно и е грехота да не се използва, след като го има в такова изобилие, или по някакъв начин да се вдъхновяваме от него. Нашият манифест на посткиното е, че, ето сега след създаване на кино толкова дълго време, ние можем да създадем нещо, което идва след това, което е базирано на тази съвсем нова култура на създаване на движещи се изображения. Паралелно терминът термина идва от т.нар. постинтернет изкуство, което също се занимава с това какво се случва в социалното реално пространство, след като сме преживели и сме узнали, и сме интернализирали, превърнали във вътрешна необходимост създаването на информация в Интернет", посочи Боряна Роса. 

Боряна Роса и Олег Мавромати участват в общ творчески проект в едно от авангардните творчески пространства в Москва - "Гараж". Там те се занимават с екология на бъдещето. 

"Гараж" е един от най-големите музеи за съвременно изкуство в Русия, той е със световна слава, един от най-големите музеи в света. Тази изложба се занимава със социалните и етически измерения на развитието на науката и на технологиите, какво тези научни изследвания или технологии могат да ни кажат за това как да се справим с глобалното затопляне, как да бъдем по-екологично отговорни или да взаимодействаме с околната среда, като също се развиват апокалиптични сценарии, т.е. художниците разглеждат нашето взаимоотношение с околната среда от много различни гледни точки."

Чуйте повече за творческите посоки на двамата артисти в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от
Брад Пит получава

Награди, политика и звездни послания

публикувано на 20.02.20 в 12:51