Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбското МВнР: Изявлението на Борисов е неточно, ЕС не е признал Косово

Екатерина Захариева с Ивица Дачич
Снимка: mfa.bg (архив)

"Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата на върха в полския град Познан е неприемливо, защото не е точно и се отнася до най-значимия въпрос за всяка държава - въпроса за териториалната цялост."
Това е било заявено вчера в министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, съобщи РТС.
"Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия във връзка с приятелските и добросъседските отношения и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще", се посочва още в цитираното съобщение на външното министерство в Сърбия. И се изразява позицията, че Евросъюзът като цяло не е признал Косово за независима държава и че всички би трябвало да се придържат към това.
Белград изразява готовност да развива и задълбочава добросъседските отношения с България, както и благодарност за подкрепата на страната ни за пътя на Сърбия към Евросъюза. 
РТС съобщава, че утре Дачич ще разговаря с външния ни министър Екатерина Захариева на среща на първите дипломати на страните членки на ОССЕ в Словакия.
Припомням, на въпрос на БНР в Познан дали евентуалният избор на испанеца Жозеп Борел за върховен представител по външната политика ще попречи на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, тъй като Испания е една от петте страни членки, които не са признали независимостта на Косово, Борисов отговори: "В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз."
На това реагира остро Ивица Дачич, който от екрана на РТС задочно заяви на Бойко Борисов, че трябвало да зачита позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел! И допълни цитирам: "Какво значи това безобразие? На какво прилича това!?"
В нашето външно министерство пред сръбския посланик Владимир Чургус беше заявено, че това изказване е  неприемливо, не отговаря на очакванията на България за поддържане на приятелски и добросъседски отношения и че не бива да се повтаря.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!