Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Костадинов БАН: Може би Китай проявява силен инвестиционен интерес към България

д-р Антон Костадинов
Снимка: Ани Петрова

Втората по капитал в света банка Чайна кънстракшън банк (China Construction Bank) проявява интерес към България. Председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов обяви вчера в телевизионно интервю, че Чайна кънстръкшън банк идва у нас. Има ли реални шансове това да се случи, коментира в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ гл.ас. д-р Антон Костадинов от Института за икономически изследвания към БАН:

"Това, че китайски представители на Чайна кънстракшън са били у нас, е много добър знак. Има положителен сигнал. В Китай не правят нищо случайно, всичките им ходове са обмислени и премерени. Ние сме успели да предизвикаме техния интерес. Неслучайно Румен Радев и Си Цзинпин бяха на първа страница във водещо китайско издание. Това означава, че може би Китай проявява по-силен инвестиционен интерес към България".

Костадинов подчерта, че само около 2,2% от инвестициите на Китай в света са в ЕС. "Освен това малка част от тези инвестиции идват в Източна Европа, а в България инвестициите са два пъти повече от тези в Кипър например, което за мен е тревожен сигнал".

За китайците са интересни новите технологии, автомобилната индустрия, високия клас потребителски стоки, както и сфери в бизнеса, от които биха могли да извлекат ноу-хау, твърди д-р Костадинов.

China Construction Bank Corporation (CCB) е една от най-големите четири банки в Китайската народна република. През 2015 година тя беше втората по големина банка в света по пазарна капитализация и шеста по големина компания в света. Финансовата институция разполага с активи за 3,3 трлн. долара и годишна печалба от 37 млрд. долара. Банката има приблизително 13 629 клона, като тя поддържа сви поделения и зад граница в Барселона, Франкфурт, Люксембург, Хонконг, Йоханесбург, Ню Йорк, Сеул, Сингапур, Токио, Мелбърн, Куала Лумпур, Сидни и Окланд, както и изцяло притежавано дъщерно дружество в Лондон.

Интервюто на Лора Търколева с гл.ас. д-р Антон Костадинов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени