Eмисия новини
от 17.00 часа

Родители и институции се договориха за по-бързи процедури в помощ на децата, болни от рак

Снимка: БГНЕС

Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания " са постигнали съгласие с Министерство на здравеопазването, Здравната каса и болнични директори, до месец да се изготвят нормативни промени, които да намалят срока за получаване на решение от Комисията за лечение на деца за отпускане на лекарства за децата с рак на кръвта. Това съобщи след среща с институциите Маргарита Борисова от Сдружението:

"Това, което ще се промени, е, че ще бъде облекчена процедурата по отпускане на неразрешените лекарства, родителите няма да имах ангажименти с каквито и да е документи, болниците ще заявяват количества и в болницата винаги ще има лекарства, за да може да се започне на лечение. Оставаме в протестна готовност и ще бъдем на поста си, докато го видим черно на бяло".

Още разговори предстоят какъв да бъде механизмът за бързо възстанояване на изразходените средства за лекарства от болниците, подчерта след разговорите началникът на клиниката по детска хематология в болница " Царица Йоанна" проф. Добрин Константинов:

"Има финансови моменти, все пак всяка пекат една болница трябва да направи склад от лекарства, които да плати. След това реимбурсирането е големият проблем за всяка болница - търговско дружество. В това отношение се надяваме да намерим много бърз механизъм за възстановяване на изразходване средства. В много секретени срокове ще се взимат решения за реимбурсация на съответните употребени лекарства".

Утре от 10 часа родители на деца с онкохематологчини заболявания ще се съберат на протест, за да чуят решенията от представители на Министерство на здравеопазването. 

 Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от