Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дикси джаз“ фестивал започва тази вечер във Велико Търново

„Дикси джаз“ фестивал
Снимка: Здравка Маслянкова
"111 удара в минута“ е мотото на тазгодишния тридневен „Дикси джаз“ фестивал, който започва тази вечер във Велико Търново. До паметника на Асеневци в старата столица за 11-а поредна година ще се срещнат български и международни джаз изпълнители. По традиция програмата ще бъде подкрепена с диксиленд парад по улиците на Велико Търново.

„111 удара са добър такт за джаз музиката и затова за 11-ото издание на Дикси джаз фестивала организаторите от едноименната джаз формация „Роял Дикси бенд“ във Велико Търново решили да го използват като мото. Фестивалът от четвъртък до събота е насочен основно към младата публика, обясни президентът на фестивала Емил Костурков:

„Тази година решихме да се обърнем малко повече към младите изпълнители и затова голяма част от групите всъщност са млади хора. Много модерен, авангарден стил и наистина ще бъде интересно. Успяхме да вместим в програмата и една чуждестранна група. Участниците са от две държави от Австралия и от Англия. Това са „Дейвид Дауър трио“. Бенд лидер е Дейвид Дауър - пианист, композитор, австралиец, но работи с двама англичани - Мат Фишър, барабани, и Люк Фауър - бас. Доста интересно трио, не е типичното стандартно джаз трио, което е барабани, контрабас, пиано, а по-скоро тук е бас китара. Всички техни композиции са изградени на база на популярни парчета от поп музиката“.

С това трио, което ще свири в събота, няма забрани и задръжки, тримата музиканти поемат рискове, а смехът е задължителен, обясни за австралийско-английските млади джазмени Емил Костурков.  През миналата година „Дейвид Дауър трио“ се изяви на главната сцена на Международния джаз фестивал в Банско, а след това записа и най-новия си албум - „Made in Sofia” в България.

До паметника на Асеневци във Велико Търново своята музика ще представят и музикантите от „Фънки миракъл“.

„Девет човека. Залагат на фънк, соул, джаз. Страхотна колаборация правят между стилове. Доста модерно свирят. Имат огромна популярност от няколко години насам и в клубния живот на България, и по фестивали. Следващите изпълнители - „Деси лайв“. Става въпрос за Деси Андонова, която беше част от „Сантиментъл суингърс“. Тя винаги е била доста смела в търсенията си. Много модерен звук, също смесица от доста стилове. Тя има неподправена визия, емоционално доста зарежда публиката“.  
 
На сцената ще се качат и джазмените от „Соул бемол“. Младите музиканти правят групата си преди пет години, но бързо набират популярност и вече са добре познати на слушателите на Българското национално радио. В класацията „БНР Топ 20“ „Соул бемол“ бяха седем седмици, припомни Емил Костурков:

„Това е доста добър показател за това какво композират и какво предлагат на публиката. Също смесват доста стилове, също са доста интересни. Очакват да запишат нов албум, може би, след фестивала. Следващите участници са „Акустично джаз трио Димитровград“. Аз ги наричам динозаврите, защото това са музиканти, които се занимават от около 30 години с джаз музика. Страхотна емоция влагат, когато музицират“.

Фестивалът се организира от Фондация „Дикси Джаз Фест“ и се провежда с  финансовата подкрепа на Община Велико Търново. Концертите са безплатни за публиката. Всеки ден, от 11 часа, домакините от „Роял Дикси бенд“ ще правят обедни концерти. Единият ще е в центъра на Велико Търново, а другите два в кварталите - „Бузлуджа“ и „Картала“.

Чуйте звуковия файл
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна