Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел увери, че се отнася отговорно към здравето си

Ангела Меркел (вдясно) по време на срещата си с министър-председателката на Дания Мете Фредериксен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел изслуша днес седнала националния химн на церемония по посрещане с военни почести в Берлин на новата датска премиерка Мете Фредериксен. Това става след като вчера, на подобна церемония, Меркел се разтрепери за трети път на публично събитие. 

Меркел и Фредериксен нарушиха протокола и седнаха на церемонията по посрещането на датския премиер. По-късно германският канчлер увери, че се грижи за здравето си.

 „Всичко, което искам да кажа е първо - наясно съм с отговорността на длъжността, която заемам и се грижа подобаващо за здравето си.“

Меркел призна, че й е трудно да управлява страната заради опозицията на по-малкия партньор в голямата коалиция - социалдемократите срещу кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

 „Ситуацията в коалицията не е лесна и ето защо трябва да си припомним, че за първи път от 52 години Германия има възможност да излъчи председател на Еврокомисията.“

Лидерите на европейските политически групи обявиха, че няма да има отлагане на вота за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен и той ще се състои на 16 юли в Европарламента. Слуховете за отлагането се появиха с обяснението, че досегашния министър на отбраната на Германия не успява да събере подкрепата на 376 евродепутати за да има абсолютно мнозинство за нейната кандидатура.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени