Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българска експедиция заминава за Пакистан

Долината Чаракуза

След броени дни Николай Петков, Дойчин Боянов, Руслан Вакрилов и Венцислав Костов ще отпътуват към азиатската страна, като целта им е слабо проучената долина Чаракуза (Charakusa Valley). Там те ще се опитат да направят премиерно изкачване на необявен връх.


МЯСТОТО

Чаракуза е разположена в района Машербрум на планината Каракорум. Известни алпийски обекти в нея са върховете К6, К7, Drifika, Nayser Brakk, Link Sar и др. През последните 20 години различни върхове са обект на особен интерес от страна на катерачи, чиито изкачвания са високо оценявани в алпийските среди. Според наличната информация в района има възможности за изкачване на девствени върхове и прокарване на нови маршрути по технически сложните им стени.

Дойчин Боянов подготвя и научен проект, който ще осъществи със свои колеги от Националната спортна академия. Той е свързан с адаптацията на човек на голяма надморска височина.


УЧАСТНИЦИТЕ

Николай Петков

Николай Петков (60 г.) е изкатерил почти всички емблематични големи стени по света, с много премиерни изкачвания в България и в чужбина. Участник в трите експедиции, осъществили едни от най-големите постижения за родния ни алпинизъм - Еверест 1984 г., Южната стена на връх Комунизъм - 1986 г., Транго Тауър - 1998 г. Първият и единствен досега алпинист в света, обходил и трите ръба на Еверест. През годините изкачва най-трудните стени в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.


Дойчин Боянов

43-годишният Дойчин Боянов е вече 20 години по високите и сложни върхове. През 2004 г. изкачва Еверест от север без допълнителен кислород. Бил е на осемхилядниците Нанга Парбат и Гашербрум 1, на седемхилядника Ленин, на Алпамайо в Перу (5947 м), на К2 достига до 8150 м. Изкатерва легендарни маршрути по големи стени, като “The Nose” по Ел Капитан, САЩ, Мармолада в Доломитите, североизточната стена на Пиц Бадиле, по маршрута на Касин. Осъществява премиерни изкачвания на върховете Левски (5733 м) и Сивата кула (5433 м) в Каракорум, както и на върховете Голям иглен връх, Св.Борис, Симеон и Академия на о.Ливингстън, Антарктида.


Руслан Вакрилов

39-годишният Руслан Вакрилов е екстремен фотограф и катерач. Участник в експедицията “Опашката на Дракона” в Патагония 2015-2016 г., когато Рус изкатерва иглата Пойнсенот по маршрута Уилямс-Кохрейн.


Венцислав Костов

Венцислав Костов има изкачвания по Ел Капитан, Халф Дом в долината Йосемити, САЩ, както и по стени в планините на Европа, Близкия Изток и Азия.


Експедицията е посветена на 90 години организирано алпийско движение в България и е проект, подпомогнат от Българската федерация по катерене и алпинизъм.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от