Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емили Ландау: Иранското ядрено споразумение трябва да бъде предоговорено

Емили Ландау от израелския Институт за изучаване на националната сигурност e базирана в ОАЕ


Иранското ядрено споразумение трябва да бъде предоговорено, заяви в интервю за „Хоризонт“ Емили Ландау от Института за изучаване на националната сигурност. Базираната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Ландау е убедена, че решението на Иран да обогатява повече уран от допустимото и опитите да прихване британски петролен танкер са част от стратегията на Техеран, за да привлече вниманието върху себе си и да окаже натиск върху Съединените щати, Великобритания и Европа да облекчат икономическите санкции.

В интервю на Марта Младенова Ландау бе категорична, че най-вероятният изход от тази ситуация е сядане на масата за преговори, но това няма да стане нито лесно, нито бързо.

„Виждаме в много коментари, че всичко е заради администрацията на Тръмп, когато Съединените щати се оттеглиха от ядреното споразумение. Причината обаче не се корени в самото оттегляне, а във факта, че самото споразумение е изключително проблематично“.

„Администрацията вярва, че може да се постигне по-добро споразумение, което със сигурност ще гарантира, че Иран няма да се превърне в държава, която разполага с ядрено оръжие. Преди Тръмп да се оттегли от споразумението, бяха направени множество опити, за да се направи негов по-добър вариант. Бяха водени и разговори с европейската страна, но бяха непродуктивни. Със сигурност преди това бяха положени много усилия, а оттеглянето беше последен вариант. Затова подчертавам, че същността на проблема е в начина, по който е оформено споразумението“.

- Освен че се оттегли от споразумението, Тръмп наложи редица икономически санкции на Иран, която удариха сериозно икономиката на страната. Защо обаче чак сега Техеран се задейства?

- Моето предположение е, че Иран се надява да свали част от санкциите, докато изчаква в Съединените щати да бъде избран нов президент през 2021 година и той да бъде представител на Демократите. Мисля, че са стигнали до заключението, че това вероятно няма да се случи.

Ето защо сега ще се опитат в нов кръг от преговори да извлекат ползи и посланието им е насочено основно към Европа. Надеждата им е, че европейците могат да им помогнат чрез онази идея за финансови операции, чрез които могат да се заобиколят американските санкции. Това щеше да помогне на Иран, но не проработи.

Затова сега те нагнетяват ситуацията и казват на европейците: „ако не ни помогнете, ние ще обогатяваме по-голямо количество уран“ и ред други заплахи. Идеята е, че в крайна сметка и европейците страдат заради санкциите и иранците се надяват, че могат да получат помощ от тях, защото ще бъде във взаимна изгода.

- Не изглежда съвсем реална възможността Европа да се опита да помогне по този начин на Иран, предвид факта, че в момента търговското напрежение между Брюксел и Вашингтон е голямо и не бива да се налива ново масло в огъня или бъркам в разсъжденията си?

- Мисля, че е неуместно Европа да се опитва да помогне на Иран чрез опита за заобикаляне на санкциите вместо да се присъедини към Съединените щати за оказване на по-голям натиск. Помните какво казах в началото нали? Коренът на проблема е в ядреното споразумение, защото то по никакъв начин не отменя заплахата Иран да се превърне в държава, която има ядрено оръжие.

Ние ясно наблюдаваме поведението на Иран след споразумението. Помните всички наивни предвиждания, че страната ще усети предимствата на сътрудничеството и ще има ясно и предвидимо поведение; ще бъде готов да сътрудничи по отношение на предотвратяването на изработка на ядрени оръжия, ще бъде стабилизиращ фактор в региона и какво ли още не. Нищо подобно не се случи. Иран продължава да е много агресивен играч в Близкия изток.

- Ясно, това е позиция, която чуваме и от Израел например. Как обаче трябва да се подходи в този случай и можем ли да очакваме поведение на Тръмп, подобно на това в отношенията му със Северна Корея. Факт е, че Северна Корея има ядрено оръжие, а сега целта е да не се допусне Иран да се сдобие с такова, но все пак ...

- Точно така. Северна Корея е различен случай, основно заради стари грешки на американската администрация, датиращи още от времето на Клинтън. Ако и Иран стане ядрена държава, тогава играта ще се пренесе на много по-различно равнище, защото при преговорите те ще имат много по-голяма тежест и много по-силно оръжие. И в момента Иран е агресивен. Той е лошият в Близкия изток. Световните сили трябва да си вземат поука от случая със Северна Корея и в никакъв случай да не допускат Иран да се сдобие с ядрено оръжие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна