Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Разкриването на частен здравен фонд, който да конкурира Националната здравноосигурителна каса, е основна тема в печата днес. "Частна здравна каса, ако има 500 хиляди желаещи" е заглавието на първа страница на вестник "Труд". Какви медицински услуги и лечение да бъдат включени в основния пакет дейности, който да се покрива от 8-процентнтата здравна вноска, ще предоговаря здравното министерство с лекари, зъболекари и фармацевти, отбелязва вестник "24 часа". "Държавата пак започва здравна реформа, но запазва доплащането за лечение" е заглавието на първа страница на  вестник "Сега". Според "Дума" Националната здравна каса ще е за бедните, богатите ще ползват частната каса.

Над 2 милиарда дефицит в бюджета заради покупката на Ф-16, пише "24 часа" след вчерашното заседание на Кабинета и допълва: Парите за самолетите влизат в американска банка, правителството ще печели лихви, докато бъдат платени изцяло. Ф-16 "изядоха парите" за военни кораби и бронирани машини, отбелязва вестник "Сега".

Лекар от Горна Оряховица осъди прокуратурата за 40 хиляди лева в делото, прочуло се като случая на "бебето във фризера", това окончателно решение на съда е тема на вестниците днес. Вестниците "24 часа", "Сега" и "Труд" припомнят, че доктор Михаил Милатович беше обвинен от парламентарната трибуна през 2010 година от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че умишлено са умъртвили бебе в болницата в града.

На първата си страница вестник "24 часа" разказва за идеята на вицепремиера Томислав Дончев след местния вот да има дебат дали доходите ни да бъдат облагани и с общински данък. Предложението на Дончев е кметове и общински съветници да решат дали се нуждаят от допълнителни средства, като споделят разходите с гражданите.

3 месеца преди местните избори всекидневниците отбелязват, че все още основните кандидати за кметския стол в столицата не са ясни. Спряганите имена за битката в София са на сегашният кмет Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова. "Дали ще се кандидатират Манолова и Фандъкова, все още е в сферата на спекулациите", отбелязва вестник "Сега". "Труд" цитира проучване на Центъра за анализи и маркетинг, според което Фандъкова побеждава Манолова на балотаж. "Ако Манолова не се яви, победата на Фандъкова е гарантирана още на първия тур", пише в изданието.

Трусове в БСП преди изборите наесен. "Корнелия Нинова свали градския лидер на партията във Варна Борислав Гуцанов", съобщава вестник "Труд". Подкрепа за Станишев била капката, преляла чашата на доверието на БСП към него, допълва "24 часа". Според "Дума" мотив за промяната във Варна е лошото представяне на БСП на последните избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени